Läkarhuset Odenplan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Läkarhuset Odenplan är ett kontors- och affärshus i Vasastan, Stockholm med adress Odengatan 69. Huset i kvarteret Spelbomskan färdigställdes 1964[1] efter ritningar av arkitekterna Sten Lindegren och Stig Ancker.[2] Namnet "Läkarhuset" härrör från de talrika specialistläkarmottagningar som finns i byggnaden. Beställare och byggherre var Lifförsäkrings AB Thule. Huset ägs för närvarande (2010) av fastighetsbolaget Diligentia.

Historik[redigera | redigera wikitext]

På platsen låg ett av Meeths varuhus. Läkarhuset var en del av ett större kontors- och affärskomplex i hörnet Odengatan/Norrtullsgatan, som växte upp under 1960-talet på kvarteret Spelbomskan. Fastigheten Spelbomskan 9 avser Läkarhuset med den högre byggnadskroppen mot Odengatan. På en bottenvåningsbyggnad i två plan reser sig Läkarhuset som ett punkthus med ytterligare elva, nästan kvadratiska våningsplan (totalhöjd 42 meter över markplan). Punkthusets fasader gestaltades av bröstningsband med ett ytskikt av ljusgrå kvadratisk klinker. Lågdelens fasader är klädda med aluminiumkassetter och polerat svart granit.

Planprocess 2008-[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2008 pågår planeringsarbeten om ny bebyggelse på Spelbomskan 9 och 12. Syftet är att ge området kring Odenplan en ny utformning och samtidigt höja uthyrbar våningsyta (planinnehåll: kontor 29 000 km² och butiker 13 000 km²). Planprocessen är fortfarande (2011) i startskedet men Stadsbyggnadsnämnden är tveksam till de inkomna förslagen. I sammanträdesprotokollet av den 20 november 2008 sägs det bland annat:[3]

Det kan tyckas vara ett ekonomiskt slöseri att riva Läkarhuset för att bygga en ny byggnad, men så länge det inte berör skattemedel får givetvis privata fastighetsägare planera en rivning av befintlig byggnad, dock kan inte vilken ny byggnad som helst uppföras på platsen. Den skisserade nybyggnaden på Spelbomskan har en ytterst tveksam utformning och storlek som starkt konkurrerar med det vinnande tävlingsförslaget rörande tillbyggnad av Stadsbiblioteket.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ KulturNav: Lindegren, Sten
  2. ^ Bebyggelseregistrets byggnadspresentation
  3. ^ Pågående planarbete: Diarienr 2008-19643, Projektnamn Spelbomskan 9 och 12.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]