Lämmeltåg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En uppstoppad fjällämmel (Lemmus lemmus)

Ett lämmeltåg är ett vandringståg bestående av fjällämlar (Lemmus lemmus). År då populationen av lämlar är stor, under ett så kallat lämmelår,[1] uppstår vandringsbeteenden hos lämlarna, bland annat på grund av matbrist.

Hur det förhåller sig med de riktigt storskaliga massvandringarna är omdebatterat men de flesta anser idag att de är historier som bygger på överdrifter. Även historier om det suicidala beteende som lämlar ska uppvisa vid dessa lämmeltåg är baserade på överdrifter eller till och med lögner.

En populärkulturell källa till dessa historier är en av Disneys många naturfilmer från 1960-talet som hette White Wilderness och som skildrar just ett lämmeltåg. Vid en tidpunkt drev filmteamet lämmeltåget över en klippa med kameran nedanför som en illustration av djurets sagda självmordsbenägna beteende. Ursprunget till dessa historier kan komma av att lämlar lättare dör i okänd terräng och att de faktiskt simmande ger sig ut i floder och sjöar och drunknar eftersom de är vana vid att passera mindre bäckar på detta sätt.

Metaforen[redigera | redigera wikitext]

Lämmeltåget används ofta som metafor då en stor grupp människor till synes utan eftertanke gör likadant som andra bara för att andra gör det.[källa behövs] Lämmeltåg som metafor har till exempel används om aktiemäklare som utan affärsmässiga skäl säljer eller köper aktier för att de tror att alla andra gör det. Detta beteende kan leda till överdrivna kursrörelser.

Lämmeltåg i media[redigera | redigera wikitext]

  • I ett avsnitt av humorprogrammet Varan-TV (SVT, 1997-1998) skildras i ett inslag den fanatiska politiska gruppen Front mot lämmeltåg, som med entusiasm och tvivelaktiga argument arbetar mot föreställningen att lämmeltåg finns. Man ser uppfattningen som en konspiration.
  • Den svenska grimeartisten Max Peezay rappar om lämmeltåg på sin debutskiva Discokommittén.
  • I ett avsnitt av humorprogrammet Mammas Nya Kille berättar Thunder om sin strid mot The Lemmeltåg of Death.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, uppslagsord lämmelår

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]