Lännäs kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lännäs kyrka
Kyrka
Lännäs kyrka.
Lännäs kyrka.
Land Sverige Sverige
Län Örebro län
Ort Lännäs, Örebro kommun
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Strängnäs stift
Församling Asker-Lännäs församling
Koordinater 59°08′49.8″N 15°34′46.7″Ö / 59.147167°N 15.579639°Ö / 59.147167; 15.579639
Bebyggelse-
registret
21300000005624
Lännäs kyrkas kyrksal

Lännäs kyrka är en kyrkobyggnad i Lännäs i Örebro kommun. Den är församlingskyrka i Asker-Lännäs församling i Strängnäs stift.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan ligger på en ås omgiven av uppodlad mark med spridda gårdar i övergångsbygden mellan skog och slätt. På Förntorps äng, några kilometer sydost om församlingskyrkan, har en stengrund till en förmodad medeltida träkyrka påträffats. Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i nordost och västtorn. En ingång finns i väster och en annan mitt på långhusets sydsida. Av den tidigaste stenkyrkan, sannolikt uppförd under sent 1100-tal eller tidigt 1200-tal, återstår tornet och delar av långhusets västmur. Kyrkans nuvarande planform är resultatet av en radikal ombyggnad 1777. Det romanska tornet har karaktäristiskt avtrappat murliv; ljudöppningarna och tornhuven har emellertid fått sin nuvarande form i senare tid. Det tresidiga korpartiet, är typisk för 1700-talet. Varken exteriör eller interiör har därefter förändrats i någon större omfattning. Murarna är vitputsade både ut- och invändigt och genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Kyrkan är putsad i rosa. Lillklockan är en av Närkes två äldsta. Den är daterad till 1200-talet.

Invändigt har kyrkorummet gustaviansk prägel med senare inslag och täcks av ett spegelvalv. Färgskalan är hållen i guld och vitt. Predikstolen, med uppgång från sakristian, är samtida med 1700-talets ombyggnad. Nuvarande [altartavla] är från 1892, men på långhusets sydvägg hänger två äldre föregångare, från tidigt respektive sent 1700-tal. [1]

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Huvudverk I Svällverk II Pedal Koppel
Principal 8´ Rörflöjt 8´ Subbas 16´ I/P
Rörgedackt 8´ Flöjt 4´ Koralbas 4´ II/P
Oktava 4´ Waldflöjt 2´ II/I
Oktava 2' Sifflöjt 1' I 4'/I
Mixtur 3 chor Krumhorn 8' II 16'/I
Crescendosvällare

Historik[redigera | redigera wikitext]

Med en växande befolkning behövdes det en ny kyrka vid mitten av 1700-talet. Den tidigare medeltidskyrkan ersattes med en ny kyrka 1777. Det medeltida tornet fick dock stå kvar i oförändrad gestalt.

Arkeologer har nyligen hittat resterna av en stavkyrka från vikingatiden i närheten av kyrkan. Stavkyrkan är mycket intressant då den, trots ungefär tusen års tid tillbaka i jorden, är ovanligt välbevarad. Vid utgrävningar av platsen hittade man bl. a. ett kvinnligt skelett begravt inuti själva kyrkobyggnaden, vilket var en plats för enbart mycket viktiga och högt uppsatta avlidna. Arkeologer hoppas att nya utgrävningar ska kunna ge svar på gåtan om vem hon var.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Texten hämtad från Torgil Jarnlings hemsida, med tillåtelse från Jarnling Lännäs%20kyrka.htm Arkiverad 18 januari 2019 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]