Sörmlandstrafiken

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Länstrafiken Sörmland)
Hoppa till: navigering, sök
En skylt, med den tidigare utformningen, vid en busshållplats i Eskilstuna.

Sörmlandstrafiken är ett varumärke för kollektivtrafiken i Södermanlands län och ägs av Södermanlands läns landsting och kommunerna i länet genom Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

Det finns en lagstiftning i Sverige om att det ska finnas en regional kollektivtrafikmyndighet i varje län som ansvarar för den lokala och regionala linjetrafiken. Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet har uppdraget i Södermanlands län.

Myndigheten har sitt huvudkontor på Tingshusplatsen 2 i Nyköping.

I januari 2016 antogs det nya namnet Sörmlandstrafiken, vilket ersatte Länstrafiken i Södermanland. I samband med detta byttes logotypen och de tog över beställningscentralen för färdtjänst, sjukresor och viss särskolsskjuts. Under året skedde flera förändringar – bland annat nytt biljettsystem och uppgradering av teknisk utrustning samt busshållplatser. [1]

I januari 2017 mottog Sörmlandstrafiken tillsammans med utvecklaren Ridango[2] utmärkelsen ”Best Smart Ticketing Programme” vid den internationella konferensen ”Transport Ticketing Global Awards ceremony” i London[3].

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Uppdraget omfattar stadstrafiken i Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Oxelösund i söder till Eskilstuna och Strängnäs i norr, samt från Södertälje i öster till Vingåker i väst. Antal resenärer var 9,1 miljoner år 2009.

Sörmlandstrafiken upphandlar all busstrafik i länet och har därmed inga egna bussar och förare. Nobina, Transdev och Bergkvarabuss kör busstrafiken i länet samt flera taxibolag som bland annat kör den anropsstyrda trafiken samt kompletteringstrafik i glesbygd.

Viss båttrafik i Nyköpings skärgård ingår också i Sörmlandstrafiken uppdrag.

Sörmlandstrafiken nyttjar cirka 195 bussar som kör sammanlagt 12,8 miljoner kilometer per år.[när?]

I Södermanlands län finns cirka 4 500 hållplatser utefter vägarna.[när?] Utveckling av hållplatser och terminaler sker i samverkan med Trafikverket och kommunerna.

Tågtrafik[redigera | redigera wikitext]

Sörmlandstrafiken är delägare i MÄLAB. MÄLAB ansvarar för den regionala tågtrafiken på linjerna HallsbergKatrineholmStockholms central, ibland kallad Sörmlandspilen, Linköping - Katrineholm - Eskilstuna - Sala, ibland kallad Uven-tåget, Arboga – Eskilstuna – Stockholm på Svealandsbanan och NorrköpingNyköping – Stockholm. Trafiken utförs fram till 2020 av SJ, för närvarande med SJ:s egna lok och personvagnar, men från och med 2019 ersätts dessa successivt av MÄLAB:s egna dubbeldäckartåg. [4]

Dessutom har Sörmlandstrafiken ett avtal med SL om att köra pendeltåg på sträckan Södertälje centrum–Gnesta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.tim.se/aktuellt/nyheter/2016-01-19-sag-hej-till-sormlandstrafiken.html
  2. ^ Ridango
  3. ^ 2017 Transport Ticketing Global Awards Winners” (på en-GB). Transport Ticketing Global 2018. https://www.transport-ticketing.com/awards-categories/2017-transport-ticketing-global-awards-winners. Läst 28 december 2017. 
  4. ^ ””Övergångsavtalet” för olönsamma linjer 2017-2020”. MÄLAB. http://www.malab.se/nytrafik/overgangsavtalet. Läst 5 juni 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]