Länstrafiken Sörmland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Länstrafiken Sörmland Aktiebolag
Busslinje 789 mellan Gnesta och Flen.
Busslinje 789 mellan Gnesta och Flen.
Org.nr 556194-6236
Typ Privat aktiebolag
Huvudkontor Sverige Nyköping, Sverige
Nyckelpersoner Åsa U. Kullgren (S)
Styrelseordförande
M. Helena Ekroth
Vd
Bransch Trafikhuvudman
Ekonomi
Omsättning 8,427 miljoner SEK
Rörelseresultat 103 000 SEK
Vinst efter skatt 45 000 SEK
Tillgångar 139,483 miljoner SEK
Eget kapital 30,636 miljoner SEK
Struktur
Ägare Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafik
Övrigt
Slogan För oss som är på väg i Mälardalen.
Webbplats lanstrafiken.se/sormland
Lanstrafiken.se
Fotnoter Siffror från 2013 års bokslut.[1]
Skylt vid busshållplats på Kungsgatan i Eskilstuna.

Länstrafiken Sörmland AB (kallas oftast Länstrafiken) har ansvar för kollektivtrafiken i Södermanlands län och ägs av Södermanlands läns landsting och kommunerna i länet genom Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafik.

Det finns en lagstiftning i Sverige om att det ska finnas ett länstrafikbolag i varje län som ansvarar för den lokala och regionala linjetrafiken. Länstrafiken Sörmland har uppdraget i Södermanlands län.

Bolaget har sitt huvudkontor på Tingshusplatsen 2 i centrala Nyköping, som är residensstad i Södermanlands län. Länstrafiken Sörmland har långtgående samarbete med Länstrafiken Örebro och Västmanlands lokaltrafik i paraplyorganisationen Länstrafiken Mälardalen.

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Uppdraget omfattar stadstrafiken i Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Oxelösund i söder till Eskilstuna och Strängnäs i norr, samt från Södertälje i öster till Vingåker i väst. Antal resenärer var 9,1 miljoner år 2009.

Länstrafiken Sörmland upphandlar all busstrafik i länet och har därmed inga egna bussar och förare. Nobina, Veolia Transport och Keolis kör busstrafiken i länet samt flera taxibolag som bland annat kör den anropsstyrda trafiken samt kompletteringstrafik i glesbygd.

Viss båttrafik i Nyköpings skärgård ingår också i Länstrafiken Sörmlands uppdrag.

Länstrafiken nyttjar cirka 195 bussar som kör sammanlagt 12,8 miljoner kilometer per år.

I Södermanlands län finns cirka 4 500 hållplatser utefter vägarna. Utveckling av hållplatser och terminaler sker i samverkan med Trafikverket och kommunerna

Tågtrafik[redigera | redigera wikitext]

Länstrafiken sköter trafiken för Sörmlandspilen i samarbete med SJ. Sörmlandspilens sträckning är HallsbergVingåkerKatrineholmFlenGnestaSödertälje sydFlemingsbergStockholms central. Länstrafiken betalar Storstockholms Lokaltrafik för att köra pendeltåg på sträckan Södertälje centrum–Gnesta. Övrig regional tågtrafik i länet är ArbogaEskilstuna–Stockholm och LinköpingNyköping–Stockholm och denna trafik bedrivs utanför Länstrafiken av SJ själva med biljettsystemet Trafik i Mälardalen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Länstrafiken Sörmland Aktiebolag”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5561946236/bokslut. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]