Sörmlandstrafiken

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Länstrafiken Sörmland)
Hoppa till: navigering, sök
Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet
LänsTrafiken.JPG
Busslinje 789 mellan Gnesta och Flen, 2006.
Org.nr 556194-6236
Typ Offentlig verksamhet
Huvudkontor Sverige Nyköping, Sverige
Nyckelpersoner Monica Johansson (S)
Styrelseordförande
Helena Ekroth
Myndighetschef
Bransch Kollektivtrafik
Ekonomi
Omsättning 8,040 miljoner SEK
Rörelseresultat 1,175 miljoner SEK
Vinst efter skatt 1,261 miljoner SEK
Tillgångar 214,187 miljoner SEK
Struktur
Ägare Sörmlands kollektivtrafikmyndighet
Övrigt
Webbplats http://www.sormlandstrafiken.se
Fotnoter Siffror från 2014 års bokslut.[1]
En skylt, med den tidigare utformningen, vid en busshållplats i Eskilstuna.

Sörmlandstrafiken (Länstrafiken Sörmland AB) har ansvar för kollektivtrafiken i Södermanlands län och ägs av Södermanlands läns landsting och kommunerna i länet genom Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

Det finns en lagstiftning i Sverige om att det ska finnas ett länstrafikbolag i varje län som ansvarar för den lokala och regionala linjetrafiken. Länstrafiken Sörmland har uppdraget i Södermanlands län.

Myndigheten har sitt huvudkontor på Tingshusplatsen 2 i Nyköping.

I januari 2016 antogs det nya namnet Sörmlandstrafiken, vilket ersatte Länstrafiken i Södermanland. I samband med detta byttes logotypen och de tog över beställningscentralen för färdtjänst, sjukresor och viss särskolsskjuts. Under året är det tänkt att flera förändringar ska ske – bland annat nytt biljettsystem och uppgradering av teknisk utrustning samt busshållplatser. [2]

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Uppdraget omfattar stadstrafiken i Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Oxelösund i söder till Eskilstuna och Strängnäs i norr, samt från Södertälje i öster till Vingåker i väst. Antal resenärer var 9,1 miljoner år 2009.

Sörmlandstrafiken upphandlar all busstrafik i länet och har därmed inga egna bussar och förare. Nobina, Transdev och Bergkvarabuss kör busstrafiken i länet samt flera taxibolag som bland annat kör den anropsstyrda trafiken samt kompletteringstrafik i glesbygd.

Viss båttrafik i Nyköpings skärgård ingår också i Sörmlandstrafiken uppdrag.

Länstrafiken nyttjar cirka 195 bussar som kör sammanlagt 12,8 miljoner kilometer per år.

I Södermanlands län finns cirka 4 500 hållplatser utefter vägarna. Utveckling av hållplatser och terminaler sker i samverkan med Trafikverket och kommunerna.

Tågtrafik[redigera | redigera wikitext]

Sörmlandstrafiken är delägare i MÄLAB. MÄLAB ansvarar för den regionala tågtrafiken på linjerna HallsbergKatrineholmStockholms central, ibland kallad Sörmlandspilen, Linköping - Katrineholm - Eskilstuna - Sala, ibland kallad Uven-tåget, Arboga – Eskilstuna – Stockholm på Svealandsbanan och NorrköpingNyköping – Stockholm. Trafiken utförs fram till 2020 av SJ, för närvarande med SJ:s egna lok och personvagnar, men från och med 2019 ersätts dessa successivt av MÄLAB:s egna dubbeldäckartåg. [3]

Dessutom har Sörmlandstrafiken ett avtal med SL om att köra pendeltåg på sträckan Södertälje centrum–Gnesta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Länstrafiken Sörmland Aktiebolag”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5561946236/bokslut. 
  2. ^ http://www.tim.se/aktuellt/nyheter/2016-01-19-sag-hej-till-sormlandstrafiken.html
  3. ^ ””Övergångsavtalet” för olönsamma linjer 2017-2020”. MÄLAB. http://www.malab.se/nytrafik/overgangsavtalet. Läst 5 juni 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]