Lärarhögskolan i Stockholm

Från Wikipedia
Lärarhögskolan i Stockholm
Engelska: Stockholm Institute of Education
Verksamt1956–1 januari 2008
SäteStockholm, Stockholms län, Sverige
Konradsberg sett från baksidan.

Lärarhögskolan i Stockholm (LHS) var en svensk lärarhögskola, senare högskola med huvudinriktningen att utbilda lärare.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Högskolan startade 1956 och låg i Marieberg i Stockholm främst i området Campus Konradsberg. I samband med högskolereformen 1977 avskaffades officiellt begreppet lärarhögskola och Lärarhögskolan i Stockholm[1] sammanslogs då med Gymnastik- och idrottshögskolan och bildade Högskolan för lärarutbildning i Stockholm (HLS). Idrottshögskolan i Stockholm utbröts 1993 åter som egen högskola och då återtogs det gamla namnet Lärarhögskolan i Stockholm.

Huvudbyggnaden för Lärarhögskolan, Konradsberg, användes för psykiatrisk vård fram till 1995 och togs därefter över av Lärarhögskolan i Stockholm. Från och med 1 januari 2008 infogades verksamheten vid LHS i Stockholms universitet. Även före denna sammanslagning läste dock lärarstudenterna många av sina ämneskurser vid Stockholms universitet.

Inom Lärarhögskolan fanns flera centrumbildningar med egen styrelse, bland dem Centrum för barn- och ungdomsvetenskap som verkade för att sprida aktuell forskning om barn och ungdomar och som utgav tidskriften Locus.

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

Rektorer för Lärarhögskolan i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Blix, Erik & Arfwedson, Gerhard, Lärarhögskolan i Stockholm 1956-1996. HLS Förlag, Stockholm. 1996. ISBN 91-7656-393-6 Libris