Lärarutbildning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lärarutbildning är utbildning av lärare. De framträdande innehållet i lärarutbildningar brukar i statliga utredningar framhållas att personlig utveckling, ämneskunskaper, insikter i pedagogik och viss didaktik ska erhållas.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lärare utbildas som regel på en institution vid en högskola, tidigare på lärarhögskola och före dess lärarseminarium. Det finns också kombinationsutbildningar, som civilingenjör och lärare.

Jämförelse med andra utbildningar[redigera | redigera wikitext]

Lärar- och journalistutbildningarna anses som jämförelse ofta i grunden likartade. [1] Lärarens roll är att kontinuerligt efter en plan uppdatera barnens oskrivna blad, utifrån den enskildes förutsättningar. Den andra uppdaterar och når sina mottagare via ett massmedium. Båda är i sig själva massmedier och delar samtidigt bitar av polismannens åtagande vad gäller administration av samhällets intressen.[ifrågasatt uppgift] Ordet polis kommer från latin i betydelsen samhällsadministratör. Alla tre har ett ansvar gentemot huvudmannen, medborgarna, samhället. De är samhällets assistenter.[2] Läraren och polisen är styrda av samhällets vilja som är stadsfäst i författningssamling och läroplan. I den dynamik, eller diskrepans, som finns mellan karta och verklighet är de tre ofta hänvisade till vanligt bondförnuft. Vad kan samhället tänkas vilja i olika kontexter. Journalisten och läraren ska själva i källmaterialet klura ut vad barnen och de vuxna mediekonsumenterna kan tänkas vilja, eller behöva, bli uppdaterade om.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ À jour – Om journalistutbildning (1975) Stockholm: SOU 1975:25, ISBN 91-38-02265-6
  2. ^ Lärande skola bildning, Lundgren, Säljö, Liberg, Bokförlaget Natur & Kultur, 201, ISBN 978-91-27-11800-3