Långsnöre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Långsnöre
Lineus longissimus.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Underrike Metazoa
Stam Slemmaskar
Nemertea
Klass Anopla
Ordning Heteronemertea
Släkte Lineus
Art Långsnöre
L. longissimus
Vetenskapligt namn
§ Lineus longissimus
Auktor Gunnerus, 1770
Hitta fler artiklar om djur med

Långsnöre (Lineus longissimus) är en art i stammen slemmaskar. Den kan ha en längd på upp till 50 meter vilket gör den till världens längsta djur.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Längden på masken kan variera väldigt mycket beroende på om den är sammandragen eller utsträckt. Ofta ligger den med en del av kroppen i ett slappt nysta medan en annan del kan vara utsträckt. Färgen är brun, rödbrun eller svart. Huvudet har en slits där snabeln göms och lite längre ner på kroppen finns munnen som har vit pigmentering. Den har 10 till 20 ögon längs med huvudets kant som dock kan vara svåra att se.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Långsnöre finns i Sverige längs med Bohusläns kust. Den finns även i Norges och Storbritanniens kustområden.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Långsnöre är ett rovdjur som lever på framför allt havsborstmaskar. Den jagar genom att blixtsnabbt skjuta ut sin långa snabel (proboscis) som snärjer in bytet som sedan långsamt förs in i munnen. Som försvar utsöndrar den ett slem som innehåller ett nervgift (se tetrodotoxin). En människa som tar upp masken i handen får efter ett tag en stickande känsla i handen av giftet. I Sverige lever den på hårda klippiga bottnar på minst 10 meters djup. I andra länder har man påträffat den på grundare vatten.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Longissimus betyder 'längst' på latin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Stjärnmaskar - slemmaskar. Sipuncula - Nemertea. 2010. Artdatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-72-6