Löftadalens folkhögskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Åsa folkhögskola.

Löftadalens folkhögskola är en folkhögskola i Åsa, Halland, och ligger på en klippa vid Kattegatt, mellan Kungsbacka och Varberg.

Inriktning[redigera | redigera wikitext]

Skolan erbjuder utbildning på gymnasienivå - allmän kurs. Man kan läsa kärnämnen på olika nivåer, med varierad studietakt och även för dyslektiker. De estetiska kurserna är bild, keramik, textil och dans. Sedan hösten 2013 finns det också en Singer-Songwriterlinje på skolan.

Skolan har 115 elever, varav 90 bor på skolans internat. Det finns också en konferensanläggning med plats för 40 övernattande gäster. Året om arrangeras korta kurser och konferenser. Under sommarmånaderna används skolans alla bäddar till kurs- och konferensverksamheten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Skolbyggnaden var från början ett badhotell från 1934, som ritades av Nernst Hansen. Anläggningen kallades, att döma av gamla vykort, för Restauranten, Badrestauranten och Åsa havsbad.[1] I mitten av 1940-talet såldes hotellet på exekutiv auktion till Gällivare kommun; anläggningen användes som barnkoloni och senare även semesterhem för behövande husmödrar. År 1954 bildades stiftelsen Malmfältens folkhögskola och skolans verksamhet förlades till det gamla badhotellet. Ansvaret för folkhögskolan övertogs 1957 av Kiruna kommun. År 1960 flyttades folkhögskoleverksamheten till Kiruna; Landstinget Halland övertog då folkhögskolan och gav den namnet Löftadalens folkhögskola (eftersom namnet Åsa folkhögskola redan var upptaget av en skola i Södermanland). Barnkoloniverksamheten sommartid fortsatte dock. Sedan 2003 har skolan Region Halland som huvudman.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om skolan - Region Halland”. www.regionhalland.se. https://www.regionhalland.se/vara-skolor/loftadalen/kontakta-oss/om-skolan/. Läst 5 september 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]