Lögberg

Från Wikipedia
Panoramabild över Lögberg taget från luften, juni 2017.

Lögberg var en berghäll på sydvästra Island där landets parlament, Alltinget, bildades. Platsen ligger i Þingvellir nationalpark i ett område som var lättillgängligt från de befolkade områdena i sydväst.[1]

Den exakta platsen för Lögberg är okänd på grund av den förändrade geografin i sprickdalen i över 1 000 år. Två möjliga platser har identifierats i Þingvellir, en platt avsats vid toppen av en backe som kallas för Hallurinn (som är markerad med en flagga), den andra vid en förkastning i Almannagjá vid en bergsvägg. En plats i ravinen Hestagjá har ansetts vara idealisk.

Lögberg var platsen där lagmannen (lögsögumaður) tog plats som ordförande av Alltinget. Tal och tillkännagivanden framfördes från platsen och den som deltog kunde framföra sina argument vid Lögberg. Sammankomsterna påbörjades och avslutades där.

Lögberg användes från bildandet av parlamentet år 930 till år 1262, när Island blev lojala till Norge.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Lögberg, 9 mars 2018.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Law Rock: Lögberg” (på engelska). Thingvellir.is. Arkiverad från originalet den 17 juli 2012. https://web.archive.org/web/20120717201944/http://www.thingvellir.is/english/history/lawrock/. Läst 2 januari 2019.