Lövvedblomfluga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lövvedblomfluga
Xylota segnis.jpg
Lövvedblomfluga
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTvåvingar
Diptera
FamiljBlomflugor
Syrphidae
UnderfamiljEristalinae
TribusXylotini
SläkteVedblomflugor
Xylota
ArtLövvedblomfluga
X. segnis
Vetenskapligt namn
§ Xylota segnis
AuktorLinné, 1758
Lövvedblomfluga
Lövvedblomfluga
Hitta fler artiklar om djur med

Lövvedblomfluga (Xylota segnis) är en är en blomfluga som tillhör släktet vedblomflugor. Den är vanlig i nästan hela Sverige.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Lövvedblomfluga är en medelstor långsmal blomfluga som blir mellan 10 och 14 millimeter lång. Kroppen har en svart grundfärg men tergit 2 och 3 är gula eller rödgula förutom bakkanten på tergit 3 som är svart. Tergit 2 har en svart mittstrimma som smalnar av bakåt. Fram och mellanbenen är övervägande gula men med en mörk ring på skenbenen. Bakbenen är mörka men övre delen av skenbenen är gula. Hanens baklår är ganska kraftiga och har ett utskott vid lårets bas. Både hanen och honan har taggar på baklårens undersida vilket skiljer lövvedblomflugan från den snarlika lundvedblomflugan. Även den röda vedblomflugan är snarlik men den har dock helt gula fram och mellan skenben.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Lövvedblomfluga är den vanligaste vedblomflugan i Norden och saknas bara ovanför trädgränsen. Den finns i hela övriga Europa och Nordafrika och vidare österut till Jakutien och söderut ner till Kina, Kazakstan och Kaukasus. Den finns även i sydöstra Kanada och nordöstra USA.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Lövvedblomfluga finns i alla miljöer där det finns träd. Man ser den ofta i solsken på stubbar, lågor och buskar, och den besöker olika slags blommor till exempel kirskål, strätta, åkertistel, hagtorn och björnloka. Den äter även honungsdagg från bladlöss. Den har även setts hämta pollen från ansiktet på andra blomflugor. Flygtiden varar i Sverige från mitten av maj till september. Larven lever under barken i död ved eller i savutsöndringar eller röthål på levande träd eller i savfyllda gångar av snytbagge. Den kan också leva i blöta sågspånshögar eller i ruttnande organiskat material, till exempel ruttnande potatis.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Segnis betyder slö på latin. Det syftar förmodligen på att den oftast ses vilande på ett solbelyst blad eller liknande och inte så ofta flygande.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]