LP

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se LP (olika betydelser).
En LP-skiva.

LP är en förkortning av Long Play, och är ett format av framförallt vinylskivor med en diameter på 12 tum (30 cm), som avspelas med en rotationshastighet av 33⅓ varv per minut. De äldre 78-varvarna som kräver ett annat pickupstift och som snurrar i 78 varv/min räknas inte som LP.

LP-skivan lanserades 1948 av Columbia Records, men dess genombrott kom först omkring 10 år senare. Under perioden mellan cirka 1967 och 1987 var detta format det mest sålda formatet för musik i världen. [källa behövs]

Den första svenska LP-skivan släpptes 1950 på Metronome (skivbolag).[1]

Long Play och musikkulturen[redigera | redigera wikitext]

Innan Beatles gav ut LP:n Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) hade LP-skivorna (för pop- och rockmusik) huvudsakligen fungerat som en uppsamling av artistens eller bandets senaste singlar plus några nya låtar. Men "Sgt Pepper's" förändrade mycket hastigt skivbranschen med dels enbart nya låtar, och framförallt ett slags tema för hela LP:n. I stället började eventuella singlar utkomma samtidigt med LP:n (och endast en singel per LP). Under det sena 1960-talet började många andra band främst fokusera på LP-formatet och somliga band övergav singelformatet helt och hållet. Det uppstod en ny kultur kring LP-skivorna, vilka allt oftare fick konstnärligt välgenomtänkta omslag samt låttexter på inner sleeve (det inre fodralet till just LP-formatet). Också dubbel-LP (och till och med trippel-LP) började dyka upp. Även här var Beatles tidigt ute med sitt White Album. Även vanliga "enkel-LP" försågs med s.k. "dubbelutvik" d.v.s. att fodralet kunde öppnas som på dubbel-LP. Det ökade utrymmet utnyttjades som "konstnärlig yta". Snart började även s.k. liveplattor, koncertupptagningar ges ut. Rolling Stones "Get Yer Ya Ya's Out" (1970) och Deep Purples "Made in Japan" (1972) är två omtalade liveplattor, den senare är dessutom en dubbel-LP. George Harrisons (med flera) "Concert For Bangladesh" (1971) är ett exempel på en live-trippel-LP. The Clashs "Sandinista" (1980) är ett exempel på en studioinspelad trippel-LP. Samlingsplattor är ytterligare ett begrepp, som dock ej är specifikt knutet till LP och andra vinylskivor. Dessa är utvalda gamla favoritlåtar (som redan utgivits på LP eller CD) med en viss grupp eller artist och skall inte förväxlas med de före 1967 vanliga "singel-uppsamlingsplattorna" som omnämnts ovan.

Under vinylskivornas "gyllene epok" omkring 1967-1987 uppstod bland unga och yngre medelålders personer även en samlingskultur. Det var då inte ovanligt alls att "vem som helst" hade över 1000 LP-plattor i sin samling. Till skillnad från singlarna brukade LP-skivor behandlas varsamt. Under tiden man lyssnade på en ny (eller gammal) platta studerades skivfodralet och eventuella texter samtidigt som man lyssnade på plattan. Singelskivor varade endast en låt, var sämre förpackade och togs ofta fram på fester. Därför är det numera betydligt svårare att hitta orepade singelskivor än dito LP.

Hållbarhet jämfört med CD[redigera | redigera wikitext]

När CD-skivorna (för musik) började komma, i mitten av 1980-talet, marknadsfördes dessa som "oförstörbara" och "en repa saknar betydelse för ljudet", men många skivköpare fick erfara att så inte alls var fallet. När t.ex. ett "hack" uppstår på en CD-skiva blir den vanligen tvungen att kasseras[källa behövs], medan man på en vinylplatta enkelt kan lyfta pickupen och fortsätta lyssna, och motsatt sida av en grovt repad vinylplatta påverkas inte alls. En vinylplatta anses kunna vara spelbar även efter flera hundra års korrekt förvaring, medan många CD-skivor plötsligt slutar vara spelbara (i normala CD-uppspelare) redan efter 15-20 år.[källa behövs] MP3 och streaming har dessutom nära nog "pensionerat" CD-skivan, medan vinylskivor har fått en liten renässans.

Om värde på gamla vinylskivor[redigera | redigera wikitext]

Rent allmänt kan man inte påstå att gamla LP-skivor håller på att bli värdefulla, men framförallt förstautgåvor med vissa band och artister kan betinga ett större värde, förutsatt att skiva och fodral är i gott skick. Det handlar då främst om LP, men även vissa singlar.

EP och Maxisinglar[redigera | redigera wikitext]

Vinylskivor i 7 tums singelformat som spelas på 33⅓ varv/min (mot singelns normala 45 varv/min) benämndes EP (extended play), medan LP-stora 12-tums vinylskivor som spelas på 45 varv/min benämnes maxisingel.

I dag förekommer det att LP används synonymt om ett musikalbum, detta oavsett om det handlar om vinyl, CD eller något annat format.

Ordet LP användes flitigt för VHS Videobandspelare, Då åsyftas en längre speltid som negativt påverkar kvalitén. Idag finns knappast VHS kvar och ordet har fallit i glömska

Andra grammofonformat[redigera | redigera wikitext]

12" LP 16varv

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]