Laakso

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Laakso är även det finska namnet för stadsdelen Dal i Helsingfors.
Laakso
Bakgrund Sverige Sverige
Genrer Indiepop, Rock, Pop
År som aktiva 2001 - idag [1]
Skivbolag Adrian Recordings, V2 Music, PEC FI
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
Markus Krunegård
David Nygård
Lars Skoglund
Mikael Fritz

Laakso är ett svenskt popband som består av Markus Krunegård (sång, gitarr, piano), David Nygård (trombon, synthesizer, trumpet), Lars Skoglund (trummor, piano, percussion) och Mikael Fritz (bas).

Flera av bandmedlemmarna har sverigefinsk eller tornedalsk bakgrund och namnet Laakso är finska/meänkieli för dal och syftar på Tornedalen. Bandets låtar är i huvudsak på engelska, men albumet Mämmilärock och låten Loista Laakso från deras debutalbum I miss you, I'm pregnant är på finska.

Flera av Laaksos låtar har spelats mycket i P3, bland annat Demon och High Drama. Bandet turnerade flitigt innan flera av medlemmarna gjorde olika andra projekt. 2008, mitt under Markus Krunegårds egna soloturné, gjorde bandet en spelning på Popaganda[1].

Samtliga av bandets skivor har producerats av Jari Haapalainen. Long Beach och I miss you I'm pregnant släpptes på Adrian Recordings, medan High Drama och My Gods släpptes på skivbolaget V2 Music.

Bandet gjorde comeback 2015 med en spelning på festivalen Popaganda i Stockholm. Den 22 april året efter släpptes deras femte fullängdsalbum Grateful Dead.

Sidoprojekt[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.popaganda.se/program/laakso/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]