OneSchool Global Nyby Campus

Laboraskolan är en allmän friskola i Nyby, Hylte kommun, Halland som sedan augusti 2007 bedriver grundskoleverksamhet (6-9) och gymnasieverksamhet med motsvarande inriktning industriprogrammet.

Uppstart

Efter en lång kamp med Skolverket fick Plymouthbröderna tillstånd att hösten 2007 starta en friskola med kravet att varken rektorn eller lärarna tillhörde Plymouthrörelsen.[1] 2008 hade skolan 57 elever och enligt rektorn är alla elever på skolan barn till föräldrar som tillhör det kristna samfundet Bröderna. Den är dock öppen för alla.[2]

Skolan fick kritik i en rapport av Skolinspektionen 2008 bland annat för att den efter påtryckningar från föräldrar tagit bort relevant bredvidläsningslitteratur. Föräldrarna sades ofta ha varit tveksamma till litteratur som handlar om ungdomskärlek och rektorn beskrev en i vissa fall tröttsam diskussion med några föräldrar om litteraturlistan. Kritiken i rapporten gällde även att alla lärare utom en, i strid mot lagen, inte var anställda av skolan utan av en enskild firma som drevs av rektorn. I samma rapport framgick att eleverna trivdes på skolan och att flera av dem uttryckte lättnad över att slippa sina tidigare skolmiljöer men att de flesta också hade haft en bra situation på sina tidigare skolor. En annan fråga som lyftes i rapporten är att barn till föräldrar inom samfundet inte kan sitta och äta vid samma bord som barn till föräldrar utanför samfundet, enligt rektorn en viktig princip för huvudmannen. Skolinspektionen menade att hur man löser frågan "har betydelse för huvudmannens trovärdighet kring skolans värdegrundsuppdrag och kravet på att skolan ska vara öppen för alla", men eftersom det bara är barn till Bröderna som går på skolan har frågan inte prövats i praktiken.[2] Dåvarande rektor anmälde missförhållanden till skolinspektionen och det ledde till[källa behövs] att han avskedades. Han blev senare stämd av Laboraskolan för att ha avslöjat företagshemligheter och för ekonomiska oegentligheter under sin tid som rektor. Efter en lång process vann Laboraskolan denna tvist i Hovrätten.

Hösten 2009 var Skolinspektionen nöjd med hur Laboraskolan fungerade och avslutade sin granskning.[3]

2012

2012 hade skolinspektören besökt skolan sju gånger på tre år. Efter den senaste tillsynen hösten 2011 rapporterades i januari 2012 bland annat att ingen av de i personalen som undervisade på gymnasienivå hade behörighet för det, att gymnasieutbildningen inte uppfyllde kraven på innehåll (med brister i den arbetsplatsförlagda undervisningen) och att man inte respekterade att rektorn ensam ska leda det pedagogiska arbetet. Den allvarligaste kritiken gällde den omfattande och otillåtna distansundervisningen av 15 elever två eller tre dagar i veckan som tillkommit efter Skolinspektionens besök 2010. Man rapporterade även att intrycket var att Laboraskolan var bättre än många andra skolor med lugn miljö utan disciplinproblem, hög måluppfyllelse med saklig och allsidig undervisning och med studiemotiverade elever.[4]

I april hade alla lärare som var med och startade skolan slutat. Tre före detta lärare och skolans förre rektor var mycket kritiska och menade att skolledningen medvetet ljugit och fört Skol­inspektionen bakom ljuset. Förre rektorn sedan fyra år sade att skolan "medvetet, planmässigt och organiserat bryter mot skollag om all­sidighet och saklighet", att skollitteratur och filmer censurerades och att all Internettrafik filtreras där endast vissa sidor var åtkomliga efter att ha godkänts i förhand (så kallad whitelisting). Bland de sidor som inte var tillåtna fanns Riksdagens hemsida,[5] Utbildningsradion, Wikipedia och Google.[6] Skolinspektionen sade att det inte är olagligt att censurera nätet, men att man inte hört talas om att just Riksdagens hemsida inte gavs åtkomst.[7] Laboraskolans ordförande medgav viss censur av Internet och tidigare censur av böcker, men menade att Plymouthbrödernas undanskymda livsstil gjorde att ondsinta rykten sprids.[8]

Skolan avfärdade i ett pressmeddelande mycket av den kritik som Christer Sturmark framförde i SVT:s Debatt.[9] På skolans hemsida förklarades att kritiken mot skolan bottnade i personliga konflikter som uppstått när lärare förlorat jobbet vid omorganisationer och att Internetfiltret hindrade tillgång till pornografi och chattsajter, något man menade var en alltmer vanligt förekommande företeelse i skolor och på företag.[10] Plymouthbröderna menade att eftergymnasial utbildning uppmuntras och främjas både hos män och kvinnor då det "förbereder dem för att hitta bra jobb, driva egna företag och ta ansvar i samhället".[11] Trots detta har det hänt att skolans styrelse nekat studievägledaren att informera de elever som gick sista året på gymnasiet om högskoleprovet och enligt Kalla fakta är studier på högskola och universitet förbjudet i rörelsen.[6] Laboraskolans styrelse sade att Kalla faktas granskning var vinklad.[12]

2014

Hösten 2014 kritiserade Skolinspektionen åter Laboraskolan hårt.[13][14]Denna kritik tog skolans rektor, lärare och styrelse till sig och implementerade en plan med förbättringsåtgärder för att komma tillrätta med problemen.

2015

Skolinspektionen gjorde ytterligare inspektioner under 2015 och i december bekräftade slutligen myndigheten att Laboraskolan nu har utfört nödvändiga förbättringar till full belåtenhet.

Laboraskolan blev under 2015 även certifierade enligt ISO 9001.

Andelen behöriga lärare har nu ökat till 70 % och målet inför 2016 är 85 %. Stora investeringar har gjorts och planeras bl.a. 800 000:- i ny IT/data utrustning samt en ny modern gymnastikhall.

Studieresultaten för 2015 låg en bra bit över det nationella genomsnittet, 75 % godkända till högskolestudier och 100 % godkända till gymnasiestudier. 

2016

Skolan startade sitt eget Facebook och Twitter konto samt gjorde om sin hemsida för att kunna bli mer engagerade I social media.

SDL (Self Directed Lerning) eller eget lärande introducerades som ett initiativ till eleverna för att möta framtidens krav genom att utveckla och lära sig själv. Detta sätt används på många ställen internationellt som en form av lärande där eleven lär sig att ta egna initiativ, får sätta egna mål och motivera och planera själv för att kunna nå uppsatta mål.

Referenser

  1. ^ "Laboraskolan Arkiverad 13 december 2014 hämtat från the Wayback Machine.", Utbildningsradion Access, 2007. Läst och sett den 7 juli 2011. "Plymouthskolan inifrån" (kräver inloggning)
  2. ^ [a b] "Genomförd utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Laboraskolan i Hylte kommun" och "Genomförd utbildningsinspektion i den fristående gymnasieskolan Laboraskolan i Hylte kommun", Skolinspektionen, 12 november 2008.
  3. ^ "Laboraskolan klarade granskning", Hallandsekot, 21 september 2009. Läst den 7 Juli 2011.
  4. ^ Mikael Bergling. "Skolinspektionen kritiserar skolan", Skolvärlden, 23 januari 2012. Läst den 27 april 2012.
  5. ^ Martin Aagård. "Varnar för sektskolan", Aftonbladet, 2 april 2012. Läst den 27 april 2012.
  6. ^ [a b] Kalla fakta, TV4, 2 maj 2012.
  7. ^ Ann-Charlotte Marteus. "Extrema sekter ska inte driva skolor", Expressen, 3 april 2012. Läst den 27 april 2012.
  8. ^ Martin Aagård. "'Kritiken är rent förtal'", Aftonbladet, 2 april 2012. Läst den 27 april 2012.
  9. ^ "Förtydliganden efter SVT:s debatt angående Laboraskolan.", Labora på mynewsdesk.com, 10 april 2012. Läst den 27 april 2012.
  10. ^ "Frågor & Svar Arkiverad 26 april 2012 hämtat från the Wayback Machine.", Laboraskolans webbplats. Läst den 27 april 2012.
  11. ^ "Plymouthbröderna är inte en sluten eller extrem sekt!", Plymouthbröderna på mynewsdesk.com, 10 april 2012. Läst den 27 april 2012.
  12. ^ Laboraskolans styrelse. "TV4-programmet Kalla Fakta ger sin vinklade syn på Laboraskolan", Labora på mynewsdesk.com, 9 maj 2012. Läst den 23 maj 2012.
  13. ^ Stark kritik mot Laboraskolan i ny rapport, Dagens arbete, 2014-09-09
  14. ^ Laboraskolan får massiv kritik, Värnamo Nyheter, 2014-09-08

Externa länkar