Lachish

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Huvudporten i Lachish.

Lachish, eller Lakis, var en forntida stad i södra Palestina. Utgrävningar har frilagt bosättningar från brons- och järnåldern. Bland de viktigaste fynden är Lachishbreven, bibliska texter, skrivna på keramik från 500-talet f. Kr. De behandlar Babyloniens invasioner i Israel. Staden förstördes av Nebukadnessar II år 590 f. Kr.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bosättningar på platsen för Lachish påbörjades under stenåldern 5500 - 4500 f.Kr. Större utveckling inleddes i början av bronsåldern (3300-3000 f.Kr.). Under mellersta bronsåldern (2000-1650 f.Kr.), kom den kanaane bosättningen under starkt egyptiskt inflytande. Nästa topp var under den sena bronsåldern (1650-1200 f Kr), när Lachis nämns i Amarnabreven. Denna fas av stadens historia avslutades i en brand ca 1150 f. Kr. Staden, under beskydd av nya riket i Egypten, byggdes av Caananiter. Ett tempel kallat Fosse byggdes också i det nordvästra hörnet av höjden, utanför stadens gränser. Denna bosättning förstördes emellertid snart av en annan brand, möjligen genom en invasion av sjörövare eller israeliter.

Ombyggnad av staden började i tidiga järnåldern under den 900- och 1000-talen f.Kr. när den besattes av israeliterna. Under den första halvan av den 9:e århundradet f.Kr., blev Lachish en viktig stad i Juda rike. Den var starkt befäst med massiva murar och vallar och ett kungligt slott byggdes på en plattform i mitten av staden.

År 701 f.Kr., under kung Hiskiarevolten mot Assyrien, intogs staden av Sanherib trots beslutsamt motstånd under belägringen av Lachish. Platsen innehåller nu de enda kvarvarande resterna av en assyrisk belägringsramp i Mellanöstern.

Staden byggdes om i slutet av 7:e århundradet f.Kr. under nedgången av Neo-assyriska riket. Dock föll staden till Nebukadnessar i hans strid mot Juda år 586 f. Kr. Under Gamla testamentets tid tjänade Lachish som en viktig skyddsfunktion för att försvara Jerusalem och det inre av Judeen. Det enklaste sättet att få en stor armé upp till Jerusalem var att närma sig från kusten. Lachish var en av flera städer eller fort som vaktade dalarna som leder upp till Jerusalem och större Judeen.

Modern utgrävning av platsen har visat att assyrierna byggde en sten- och lerramp upp till nivån av Lachishs stadsmur, vilket gjorde det möjligt för soldaterna att ta sig upp för rampen och storma staden. Utgrävningar avslöjade cirka 1 500 skallar i en av grottorna i närheten av platsen, och hundratals pilspetsar i rampen och på toppen av stadsmuren, vilket tyder grymhet av striden. Staden upptog en yta på 8 hektar och förstördes år 587 f. Kr. Invånarna tvingades i exil som en del av den babyloniska fångenskapen.

Under babyloniska ockupationen, byggdes ett stort residens på den plattform som en gång varit grunden för det israeliska palatset. I slutet av fångenskapen, återvände några landsförvisade judar till Lachish och byggde en ny stad med befästningar. Omkring 200 f.Kr., byggde invånare ett stort altare (känt som Solar Shrine) på den östra delen av höjden. Helgedomen överlämnades efter nedgången av Achaemenidriket i händerna på Alexander den store.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]