Ladino

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om det ibero-romanska språket. För den rätoromanska dialekten talad av ladiner, se Ladinska.
ladino
'dzhudezmo, spanyol גודיאו-איספאנייול
Talas iIsrael, Turkiet, m.fl.
RegionÖstra medelhavsområdet
Antal talareca 0,8 miljoner
Statushotat
Språkfamiljladino
Officiell status
Officiellt språk iinget
SpråkmyndighetAlliance Israelite Universelle
Språkkoder
ISO 639-2lad
ISO 639-3lad
SILLAD

Ladino, även kallat judisk spanska, är ett ibero-romanskt språk som härstammar från de olika former av spanska som talades av den judiska befolkning som förvisades ur Spanien 1492.

Redan i Spanien innehöll judiska spanska ett antal hebreiska och arabiska ord. Efter diasporan från Spanien spred sig språket och anammade flera ord från omgivningen, där de sefardiska (judisk-spanska) judarna bosatte sig, huvudsakligen turkiska, även grekiska och diverse slaviska språk och med ökad utbildning även franska och italienska. I dag finns den ladinotalande befolkningen, sefardiska judar, huvudsakligen i Israel, men även i östra medelhavsområdet, USA och Frankrike. Språket skrevs till en början med en variant av det hebreiska alfabetet (rashi-skriften), men skrivs numera huvudskaligen med latinsk skrift.

Den största koncentrationen av ladinotalande (över 50 000 personer) fanns före Förintelsen i den grekiska staden Thessaloniki, där mer än halva befolkningen behärskade ladino och även en del icke-judar lärde sig att tala det.

Idag behärskas ladino av ungefär 200.000 människor i Israel, Turkiet, USA och Argentina.

Ladino har en stor kanon av traditionella sånger, som har tolkats av ett stort antal artister och grupper. Den israeliska sångerskan Yasmin Levy (född 1975) har ökat uppmärksamheten för ladino genom att sedan ca år 2000 sjunga dels egna sånger, dels sådana som hennes far Yitzhak Levy hade dokumenterat. Yitzhak Levy var kompositör och kantor och utförde omfattande forskning kring den långa och rika historien för ladinomusik och kultur. Han var också redaktör för ladino-tidskriften Aki Yerushalayim. Han ägnade sig bland annat åt att leta upp personer som fortfarande talade ladino och som mindes melodier och sånger på ladino. Han dokumenterade sedan sina resultat i syfte att bevara denna krympande kultur för eftervärlden. Den svenska jazzsångaren Hayati Kafe har sjungit in låtar på Ladino.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Ladino.