Ladjo
Ladjo är en hög samisk kvinnomössa som tidigare användes i Finnmarken och finska Lappland. Den hålls upprätt av en urholkad trästomme som är klädd med tyg och kallas också hornmössa. Mössan fördömdes på 1850-talet av læstadianerna som såg den som djävulens horn och gick därefter mer eller mindre ur bruk.
Ordet ladjo betyder inte trästommen, som heter på nordsamiska fierra.[1] Ladjo betyder bare själva mössan. På finska kallas mössan sarvilakki[2] eller kuumukka[källa behövs]. Den påminner om en frygisk mössa, är klädd med tyg och dekorerad med band och knypplingar. Mössan är fin, men tung och något opraktisk då den lätt fastnar i grenar under slädfärden. Trästommen, som var av björk eller furu, skulle snidas av kvinnan själv och kläs med skinn och tyg.[3] Den var ihålig och hade plats för kvinnans smycken när hon var på resa. Håret satte hon upp i en valk som trycktes in i mössan innan den knöts fast.
Källor
[redigera | redigera wikitext]- ^ Harlin, Eeva-Kristiina (september 2019). ”Máttaráhku ládjogahpir – Foremother's Horn Hat” (på engelska). Goethe Institute Finland. https://www.goethe.de/ins/fi/en/kul/mag/21661135.html. Läst 10 december 2023.
- ^ ”sarvilakki (S)”. https://meankielensanakirja.com/sana/id/50967. Läst 23 maj 2022.
- ^ ”mösstomme, mössa, hornmössa, fierra (saN), ládjogahpir (saN), gahpir (saN), huvudbonad, samiska dräkter, dräkt”. https://www.europeana.eu/sv. Läst 23 maj 2022.
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör ladjo.