Lag och rättvisa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lag och rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość Lag och Rättvisa ) är ett nationalkonservativt parti i Polen, officiellt registrerat den 13 juni 2001. Partiet tillhör Alliansen europeiska konservativa och reformister (AECR).

Partiet bildades av tvillingbröderna Jarosław och Lech Kaczyński, tack vare den popularitet som den sistnämnde uppnådde under sin period som justitieminister (juni 2000 - juli 2001).

Partiets tidigare ledare Lech Kaczyński var Polens president till sin död 10 april 2010 och brodern Jarosław var tidigare premiärminister (14 juli 200615 november 2007).

Lag och Rättvisa (L&R) har skärpt straffen för brott mot liv, hälsa och egendom och försöker bekämpa korruptionen i samhället. Partiet röstade för Polens deltagande i kriget i Irak och har föreslagit att dödsstraffet ska återinföras. EU-kommissionen har dock deklarerat att det sistnämnda vore oförenligt med fortsatt polskt EU-medlemskap.

Partiet har ideologiska band till den katolska kyrkan och motsätter sig legalisering av eutanasi, abort och narkotika. L&R är också emot homosexuella partnerskap. Man slår vakt om fortsatt gratis skolgång och hälsovård men förordar privatiseringar av statliga institutioner.

En del oppositionspolitiker har varnat för att L&R kan komma att driva Polen i en mer isolationistisk riktning. Åtta tidigare utrikesministrar har i ett öppet brev till bröderna Kaczyński uppmanat dem att förbättra relationerna till Tyskland och Frankrike.

I valet till Sejmen den 21 oktober 2007 drabbades Lag och rättvisa av ett kraftigt valnederlag. Ledaren för Lag och rättvisa förlorade prestigekampen i Warszawa mot sin politiske motståndare Donald Tusk från Medborgarplattformen (Platforma Obywatelska).

I Parlamentsvalet i Polen 2015 gick partiet kraftigt framåt och fick en absolut majoritet i Sejmen och Senaten.