Lag och rättvisa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lag och rättvisa
Prawo i Sprawiedliwość
Logo PiS Jasne.png
FörkortningPiS
LandPolen Polen
PartiordförandeJarosław Kaczyński
Grundat13 juni 2001
Politisk ideologiNationalkonservatism
Socialkonservatism
Nationalklerikalism
Euroskepticism
ultrakonservatism
Politisk positionHöger
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska konservativa och reformister (ECR)
Politisk grupp i EuropaparlamentetECR-gruppen
Färg(er)     Blå
Sejmen
Röstandel
37,58 %
Mandat
235 / 460
Polsk politik
Politiska partier
Val
Jarosław Kaczyński, partiets partiordförande, tillsammans med Andrzej Duda i april 2013.

Lag och rättvisa (polska: Prawo i Sprawiedliwość Lag och Rättvisa, PiS) är ett nationalkonservativt parti i Polen, officiellt registrerat den 13 juni 2001. Partiet tillhör Alliansen europeiska konservativa och reformister (AECR).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lag och rättvisa bildades av tvillingbröderna Jarosław och Lech Kaczyński, som ett svar på den popularitet som den sistnämnde uppnådde under sin period som justitieminister (juni 2000 - juli 2001). Partiets tidigare ledare Lech Kaczyński var Polens president från 2005 till sin död 10 april 2010 och brodern Jarosław var under samma period premiärminister (14 juli 200615 november 2007). Flera av partiets högt rankade medlemmar, däribland den sittande presidenten Lech Kaczyński, omkom i flygolyckan i Smolensk 2010. Jarosław Kaczyński har offentligt uttryckt åsikten att olyckan kan ha berott på en konspiration.[1]

Politik[redigera | redigera wikitext]

Lag och rättvisa har skärpt straffen för brott mot liv, hälsa och egendom och menar sig bekämpa korruptionen i samhället.[källa behövs] Partiet röstade för Polens deltagande i kriget i Irak och har föreslagit att dödsstraffet ska återinföras. EU-kommissionen har dock deklarerat att det sistnämnda vore oförenligt med fortsatt polskt EU-medlemskap. Partiet har ideologiska band till den katolska kyrkan och motsätter sig legalisering av eutanasi, abort och narkotika. Partiet är också emot homosexuella partnerskap. Man slår vakt om fortsatt gratis skolgång och hälsovård men förordar privatiseringar av statliga institutioner.

En del oppositionspolitiker har varnat för att partiet kan komma att driva Polen i en mer isolationistisk riktning. Åtta tidigare utrikesministrar har i ett öppet brev till bröderna Kaczyński uppmanat dem att förbättra relationerna till Tyskland och Frankrike.[när?]

Sedan parlamentsvalet i Polen 2015, då partiet gick kraftigt framåt och fick en absolut majoritet i Sejmen och Senaten, har röster höjts om att den polska demokratin är i fara, i och med inskränkningar i rättsapparaten och yttrandefriheten. Regeringens politik har jämförts med den hos Viktor Orbáns regering i Ungern.[2] Flera demonstrationer mot regeringens politik har ägt rum, samordnade genom organisationen Kommittén till försvar för demokratin (KOD).

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

I valet till Sejmen den 21 oktober 2007 drabbades Lag och rättvisa av ett kraftigt valnederlag. Ledaren för Lag och rättvisa förlorade prestigekampen i Warszawa mot sin politiske motståndare Donald Tusk från Medborgarplattformen (Platforma Obywatelska).

Referenser[redigera | redigera wikitext]