Lajka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Laika.
"Lajka, första resenären i Kosmos." Lajka avbildad på ett rumänskt frimärke från 1959.

Lajka (ryska: Лайка, 'skällaren') var en sovjetisk hund som den 3 november 1957 med uppskjutningen av Sputnik 2 blev det första djuret att färdas i omloppsbana runt jorden. Det var en del av Sovjetunionens sputnikprogram. Farkosten var inte byggd för att ta passageraren levande tillbaka till jorden, utan Lajka dog i kapseln, troligen till följd av värmeslag redan under första dygnet efter uppskjutningen.[1] Sonden fortsatte dock i omloppsbana och rundade jorden över 2 500 gånger innan den återinträdde i atmosfären och förintades 14 april 1958.

2002 avslöjades det att Lajka, som hade blivit tränad att sitta i små burar och trånga utrymmen, hade dött redan 5–7 timmar efter uppskjutningen till följd av stress och överhettning.

Lajka var en cirka 6 kilogram tung blandrastik som hade hittats på gatan i Moskva, och tillhörde namnet till trots troligen inte någon av lajkaraserna. I början kallades Lajka för Kudrjavka (’Lilla krullet’) och hade också smeknamnen Zjutjka (’Lilla skalbaggen’) och Limontjik (’Lilla citronen’). Också namnet Damka användes i den svenska pressen (DN, Expressen m.fl. 6/11). Den amerikanska pressen kallade Lajka för Muttnik, ett teleskopord uppbyggt av mutt, ’blandras’, och Sputnik.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Astrowebb, rymdnyheter på svenska. Läst 2012-04-03