Lakrisal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Några Lakrisal-tabletter.

Lakrisal är ett varumärke för saltlakrits från Malaco Leaf som säljs i de nordiska länderna och Nederländerna.

Till skillnad från de flesta godissorter innehållande salmiak, så innehåller Lakrisal inte gummi arabicum (E 414) eller stärkelse. Istället är de nästan helt bestående av socker, lakrits och salmiak. På grund av detta är Lakrisaltabletter pulvriga, och är ihoppressade för att bibehålla sin form. Personer som lider av högt blodtryck bör undvika för högt intag av Lakrisal.

Lakrisal skiljer sig också i färg från annat salmiakgodis, istället för att vara svart så är Lakrisal ljust brungråa. Tabletterna är diskformade, ungefär 18 mm i diameter och 4 mm tjocka. Tabletterna säljs i rör innehållande 16 tabletter var.

1980-talet introducerades en ny variant av Lakrisal med citronsmak. Den visade sig dock vara impopulär och försvann snart från marknaden. En annan smakvariant är Hot Lakrisal innehållande chilipeppar och pepparolja.

Lakrisal är en direkt fortsättning av den likartade varan Bronzol, som lanserades som en halstablett. Reklamen för denna vara lever kvar i dess slogan: "Hälsan för halsen, Bronzol" med samma melodi som "Kvart över elva, halv tolv". Lakrits eller salmiak i halstabletter är något som funnits i olika sorters halstabletter i Norden sedan 50-talet. Även rena hostmediciner som Quilla-sirap använder samma smakämnen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]