Lakrisal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Några Lakrisal-tabletter.

Lakrisal är ett varumärke för saltlakrits från Malaco Leaf som säljs i de nordiska länderna och Nederländerna.

Till skillnad från de flesta godissorter innehållande salmiak, så innehåller Lakrisal inte gummi arabicum (E 414) eller stärkelse. Istället är de nästan helt bestående av socker, lakrits och salmiak. På grund av detta är Lakrisaltabletter hårda och pulvriga, och är ihoppressade för att bibehålla sin form. Personer som lider av högt blodtryck bör undvika för högt intag av Lakrisal eftersom den liksom all lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som höjer blodtrycket[1].

Lakrisal är en direkt fortsättning av den likartade varan Bronzol, som lanserades som en halstablett. Reklamen för denna vara lever kvar i dess slogan: "Hälsan för halsen, Bronzol" med samma melodi som "Kvart över elva, halv tolv". Lakrits eller salmiak i halstabletter är något som funnits i olika sorters halstabletter i Norden sedan 50-talet. Även rena hostmediciner som Quilla Simplex använder samma smakämnen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Glycyrrhizinsyra”. www.livsmedelsverket.se. http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glycyrrhizinsyra/. Läst 20 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Cloetta.se (innehållsdeklaration, näringsinnehåll med mera)