Hoppa till innehållet

Lancelot "Capability" Brown

Från Wikipedia
Capability Brown, av Nathaniel Dance, ca 1769.

Lancelot Brown, mer känd som Lancelot ”Capability” Brown eller "Capability" Brown, född 1716 i Kirkharle, Northumberland, död 6 februari 1783 i London, var en engelsk landskapsarkitekt som skapade över 170 parker, varav många finns kvar än idag.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han föddes i Kirkharle i Northumberland och gick i skola i Cambo. Han började sedan arbeta som trädgårdsmästarlärling hos Sir William Loraine. Senare flyttade han till Wotton Underwood, som ägdes av Lord Cobham och blev en del av Lord Cobhams trädgårdsstab i Stowe, Buckinghamshire. Där tjänade han under William Kent, en av grundarna till den nya engelska landskapsarkitekturstilen. I Stowe gifte han sig med Bridget Wayet och fick sina fyra första barn.

Som representant för den nya engelska stilen blev han oerhört eftertraktad hos de välbeställda. 1751 skrev Horace Walpole om Browns arbete vid Warwick Castle:

Slottet är förtrollande, utsikten gladde mig mer än jag kan uttrycka, floden Avon forsar ned i en kaskad vid dess fot. Det har planerats väl av en Brown utifrån Kents och Mr. Southcotes idéer

Brown skapade uppskattningsvis 170 trädgårdar vid de finaste godsen i Storbritannien. Hans verk finns fortfarande kvar bland annat vid Blenheim Palace, Kew Gardens, Warwick Castle, Bowood House, Milton Abbey (och den närliggande byn Milton Abbas). Denne man som vägrade att arbeta i Irland eftersom han inte var klar med England kallades "Capability" Brown eftersom han brukade tala om för sina uppdragsgivare att deras egendomar hade möjlighet ("capability") till förbättring.

Hans stil med mjuka böljande gräsmattor som sträckte sig ända fram till huset, träd i klungor, områden och utspridda samt hans serpentinsjöar var en ny stil i det brittiska landskapet och öppnade för kritik mot Brown av många teoretiker på området. Brown har dock inte bara kritiserats utan även hyllats av många.

Hans landskap var i modets framkant och de skilde sig fundamentalt från dem som de ersatte. De välkända formella engelska trädgårdarna som hade varit dominerande före hans tid hade kritiserats av Alexander Pope och andra i början av 1700-talet. William Kent började 1719 att ersätta dem med mer naturalistiska verk, och Brown fortsatte det arbetet och det fick sin främsta förfining i Browns grammatiska landskap.

Trädgårdar och parker i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]