Landet för längesedan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmserien, se Landet för längesedan (filmserie).
Landet för längesedan
(The Land Before Time)
Genre Animerat, äventyr
Regissör Don Bluth
Producent Don Bluth
Gary Goldman
John Pomeroy
Steven Spielberg
George Lucas
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Manus Judy Freudberg
Tony Geiss
Originalmusik James Horner
Produktionsbolag Amblin Entertainment
Sullivan Bluth Studios
Distribution Universal Studios
Premiär USA 18 november 1988
Sverige 15 december 1989[1]
Speltid 70 minuter
Språk Svenska
Budget 12,5 miljoner amerikanska dollar
Uppföljare Äventyret i den förbjudna dalen (1994)
IMDb SFDb

Landet för längesedan (originaltitel: The Land Before Time) är en amerikansk animerad långfilm från 1988. Den utspelar sig under krita-periodenJorden när dinosaurierna levde.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Huvudrollen är den lille långhals (Apatosaurus)ungen Lillefot, vars mamma dör under en kamp mot en Vasstand (Tyrannosaurus rex). Han måste klara sig själv för att ta sig till den enda plats på jorden där mat och vatten fortfarande finns kvar, Den stora dalen. På vägen möter han stormunnen (Parasaurolophus) Kvacki, flygaren (Pteranodon) Petri, den stumme taggstjärten (Stegosaurus) Tagg och den kaxiga trehorningen (Triceratops) Cera som också har kommit bort ifrån sina föräldrar. De följer med honom på resan till dalen, men vägen dit är lång och svår och de stöter på hinder i form av vasständer, vulkaner, sjunkhål, hunger men också av gräl i gruppen. Men under resan lär de sig också om samarbete och om vikten av att hålla ihop.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är regisserad av den före detta Disneyanimatören Don Bluth och är producerad av George Lucas och Steven Spielberg samt alla de andra som gjorde Resan till Amerika. Filmen blev en stor succé bland barn, trots den lite mörka animationen och det grymma manuset som bl.a. innehöll våld och skräck. Den skulle ha varit längre, men hela 19 scener togs bort p.g.a. att de var alldeles för våldsamma, enligt producenterna Spielberg och Lucas. Mot Bluths vilja klipptes sammanlagt hela 10 minuter av filmen bort, vilket ledde till att den blev den kortaste långfilmen som Bluth regisserat. [källa behövs]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Det var George Lucas idé att karaktären Cera skulle vara en flicka. [källa behövs]

Filmens ledmotiv If we hold on together sjöngs av Diana Ross och bakgrundsmusiken komponerades av den Oscars-belönta kompositören James Horner.

Filmens originalversion bär lite på en sorglig berättelse, då en av barnskådisarna bakom de amerikanska rösterna, Judith Barsi, mördades 1988, strax innan filmen hade premiär. Hennes roll som dinosaurieungen Kvacki (Ducky) blev en av hennes sista filmroller, hennes favoritroll enligt henne själv.[2]

Den 18 november 1988 hade filmen biopremiär i USA, samma dag som Disneys Oliver & gänget. I kampen om flest biobesökare, var det Bluths film som tog hem segern.

I Sverige hade filmen inte premiär förrän ett år senare; 15 december 1989. Doreen Denning stod för den svenskspråkiga dubbningen.

Sedan mitten av 1990-talet och framåt har filmen fått 13 uppföljare och en tv-serie, som alla är, till skillnad från originalet, färggladare, innehåller musikalsånger, sensmoraler och är varken producerade av Lucas/Spielberg eller regisserade av Bluth. Dessutom så har uppföljarna givits ut direkt på vhs och dvd och inte visats upp på biograferna i Sverige. För lista över uppföljare, se Landet för längesedan (filmserie).

Röster (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Figur Originalröst Svensk röst
Lillefot Gabriel Damon Samuel Elers-Svensson
Cera Candace Hutson Hanna Alström
Kvacki Judith Barsi Cecilia Olin
Petrie Will Ryan Sven Erik Vikström
Berättare Pat Hingle Olof Thunberg
Rooter Pat Hingle Sture Hovstadius
Lillefots mamma Helen Shaver Gunnel Fred
Ceras pappa Burke Byrnes Stephan Karlsén
Lillefots morfar Bill Erwin

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk filmdatabas”. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=19565. Läst 5 augusti 2011. 
  2. ^ Benson, Kit; Benson, Morgan (7 juni 1998). ”Judith Eva Barsi” (på engelska). Findagrave.com. Arkiverad från originalet den 26 oktober 2013. http://web.archive.org/web/20131026000201/http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=3038. Läst 7 februari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]