Landkreis Emsland

Från Wikipedia
Landkreis Emsland
Landkreis
Emsland (mörkröd) i Tyskland
Emslands vapen
Land Tyskland Tyskland
Förbundsland Niedersachsen
Centralort Meppen
Area 2 882,07 km² (-)[1]
Folkmängd 321 391 ()[2]
Befolkningstäthet 112 invånare/km²
Lantråd Reinhard Winter (CDU)[1]
Registreringsskylt EL
Regionalkod 03454
Geonames 3221073
OSM-karta 62540
Administrativ indelning 60 Gemeinden
Landkreis Emsland i Niedersachsen
Landkreis Emsland i Niedersachsen
Landkreis Emsland i Niedersachsen
Webbplats: Landkreis Emsland

Landkreis Emsland är ett distrikt (Landkreis) i det tyska förbundslandet Niedersachsen. Distriktet har fått sitt namn från floden Ems. Emsland ligger på gränsen till Nederländerna och gränsar i övrigt till distrikten Landkreis Grafschaft Bentheim, Landkreis Leer, Landkreis Cloppenburg, Landkreis Osnabrück och Kreis Steinfurt. Myrområdet Bourtanger Moor utgör här en naturlig gräns mellan Tyskland och Nederländerna.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Distriktet består av landskapen Emsland och Hümmling. Området präglas av floderna Ems och Hase, myrområdena Bourtanger Moor och Küstenkanalmoor samt av geestområdena Hümmling och Lingener Land. Högsta höjden i området är Windmühlenberg, 93 meter över havet, och Nattenberg, 92 meter över havet. Emsland är ett av de största distrikten i Tyskland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Norra och mellersta Emsland hörde fram till år 1803 till biskopsdömet Münster. Perioden 1803-1810 hörde norra Emsland till hertigdömet Arenberg. Södra delen av det nuvarande distriktet, grevskapet Lingen, var sedan 1702 en del av Preussen. Åren 1810-1814 var hela området en del av Frankrike, därefter en del av konungariket Hannover och från 1866 Preussen. Från 1946 är Emsland en del av delstaten Niedersachsen. Det nuvarande distriktet bildades 1977 genom att de dåvarande distrikten Aschendorf-Hümmling, Meppen och Lingen slogs ihop.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

I Emsland talas plattyska, särskilt på landsbygden. Distriktet är katolskt präglat till skillnad från de flesta andra områden i Niedersachsen. Cirka 80 procent av befolkningen är katoliker. I Emsland finns ett stort antal museer.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Liksom i övriga nordvästra Tyskland har Emslands näringsliv präglats av jordbruk och torvbrytning. I dag är industrin viktigare för distriktets näringsliv. Genom distriktet går motorvägarna A31 och A30. Genom Emsland går även bland annat järnvägslinjen mellan Münster och Ostfriesland. I Papenburg finns en hamn i floden Ems.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Städer och kommuner i Emsland[redigera | redigera wikitext]

I förvaltningsrättslig mening finns i modern tid ingen skillnad mellan begreppet Stadt (stad) gentemot Gemeinde (kommun).

Einheitsgemeinden[redigera | redigera wikitext]

Samtgemeinde[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] hämtat från: tyskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ läs online, www1.nls.niedersachsen.de .[källa från Wikidata]