Landkreis Friesland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Landkreis Friesland
Landkreis
Landkreis Friesland (mörkröd) i Tyskland
Vapen av Landkreis Friesland
Land Tyskland Tyskland
Förbundsland Niedersachsen
Centralort Jever
Area 608 km² (-)[1]
Folkmängd 97 900 ()[2]
Befolkningstäthet 161 invånare/km²
Lantråd Sven Ambrosy (2003–) (SPD)[3]
Registreringsskylt FRI
Regionalkod 03455
Geonames 2924362
OSM-karta 62773
Administrativ indelning 8 Gemeinden
Landkreis Friesland i Niedersachsen
Landkreis Friesland i Niedersachsen
Landkreis Friesland i Niedersachsen
Webbplats: Landkreis Friesland

Landkreis Friesland är ett distrikt (Landkreis) i det tyska förbundslandet Niedersachsen. Distriktet gränsar i väster till distriktet Wittmund, i norr till Nordsjön och Vadehavet, i öster ligger havsviken Jadebusen och floden Jade. Distriktet gränsar även till staden Wilhelmshaven. Söder om Friesland ligger distrikten Wesermarsch, Ammerland och Leer. Till distriktet hör också den ostfriesiska ön Wangerooge.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Geografiskt är distriktet en del av halvön Ostfriesland, men politiskt-kulturellt ligger distriktet öster om Ostfriesland. Distriktet hör historiskt till det frisiska området i Tyskland, men tillhörde aldrig grevskapet Ostfriesland. Distriktet har i stället tillhört olika andra tyska furstendömen, senast storhertigdömet Oldenburg. Friesland räknas därför ofta som en del av det som brukar kallas Oldenburger Land.

Det nuvarande distriktet bildades genom en förvaltningsreform i Oldenburg 1933, då de dåvarande distrikten Varel och Jever slogs samman. Efter kriget kom distriktet att tillhöra det 1946 nybildade förbundslandet Niedersachsen.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Distriktet ligger inom det nordtyska låglandet och präglas i första hand av marskland, följt av geest och myr. Liksom många andra delar av Ostfriesland präglas landskapet av jordbruk och buskar och träd beväxta vallar, så kallade vallhäckar, som gränsar av ängsmark och utgör skydd mot den ofta hårda vinden från Nordsjön.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Förutom jordbruket spelar turismen en viktig roll för distriktets näringsliv. Turister söker sig i första hand till ön Wangerooge och kustområdet längs Nordsjön (Vadehavet).

Städer och kommuner i Friesland[redigera | redigera wikitext]

I förvaltningsrättslig mening finns i modern tid ingen skillnad mellan begreppet Stadt (stad) gentemot Gemeinde (kommun).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GeoNames, 2005, Geonames-ID: 2924362, licens: CC BY 3.0.[källa från Wikidata]
  2. ^ läs online, www1.nls.niedersachsen.de.[källa från Wikidata]
  3. ^ hämtat från: tyskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]