Landsort-klass

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Landsort-klass
Svenska marinens HMS Kullen (M74)
Svenska marinens HMS Kullen (M74)
Allmänt
TypMinröjningsfartyg
VarvKockums AB, Sverige
Fartyg tillhörande klassenHMS Landsort (M71)
HMS Arholma (M72)
HMS Koster (M73)
HMS Kullen (M74)
HMS Vinga (M75)
HMS Ven (M76)
HMS Ulvön (M77)

Landsort-klass är uppkallad efter det första fartyget i klassen i en serie av sju minröjningsfartyg som är byggda mellan åren 1983 och 1992. Fartygen är uppkallade efter kända svenska fyrar. Fartygen har även andra kapaciteter som ubåtsjakt, minsvepning och minutläggning. Fartygen halvtidsmodifierades under åren 2006–2009 med första fartyg HMS Koster. Denna modifiering benämns Koster-klass. Sedan följde i tur och ordning Vinga, Kullen, Ven och Ulvön. Landsort och Arholma modifierades inte.

Under åren 1994 till 1996 exporterades fyra fartyg av typ Landsort till Singapore där de benämndes Bedok-klass. Första fartyget byggdes i sin helhet vid Karlskronavarvet medan de tre övriga plastskroven byggdes i Karlskrona och färdigbyggdes i Singapore.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Fartygen är byggda i polyester efter den så kallade sandwichmetoden. Skrovet består av en 6 cm tjock kärna av vinylcellplast (divinycell), som på båda sidor omslutits av ett lager glasfiberarmerad polyester. I stället för propellrar som framdrivning finns två specialdesignade Voith-Schneider aggregat.

Beväpning[redigera | redigera wikitext]

Fartygen är bestyckade med en Bofors 40 mm allmålspjäs och två kulspruta 58. Det finns även möjlighet att ta ombord och fälla minor och sjunkbomber. Efter halvtidsmodifieringen omklassades fartyget och den nya klassen, Koster-klass, fick bland annat spanings- respektive eldledningsradar. ,

Besättning[redigera | redigera wikitext]

På fartyget fanns det plats för 16 officerare och 14 värnpliktiga.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]