Landsortsklass

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Landsortsklass
Svenska marinens HMS Kullen (M74)
Svenska marinens HMS Kullen (M74)
Allmänt
Typ Minröjningsfartyg
Varv Kockums AB, Sverige
Fartyg tillhörande klassen HMS Landsort (M71)
HMS Arholma (M72)
HMS Koster (M73)
HMS Kullen (M74)
HMS Vinga (M75)
HMS Ven (M76)
HMS Ulvön (M77)

Landsortklass är uppkallad efter det första fartyget i klassen i en serie av sju minröjningsfartyg som är byggda mellan åren 1983-1992. Båtarna är uppkallade efter kända svenska fyrar. Fartygen heter HMS Landsort (M71), HMS Arholma (M72), HMS Koster (M73), HMS Kullen (M74), HMS Vinga (M75), HMS Ven (M76) och HMS Ulvön (M77). Fartygen har även andra kapaciteter som ubåtsjakt, minsvepning och minutläggning. Fartygen halvtidsmodifierades under åren 2006-2009 med första fartyg HMS Koster. Denna modifiering benämns Kosterklass. Sedan följer i tur och ordning HMS Vinga, HMS Ulvön, HMS Kullen och HMS Ven. HMS Landsort och HMS Arholma modifierades inte.

Under åren 1994 till 1996 exporterades fyra fartyg av typ Landsort till Singapore där de benämndes Bedokklass. Första fartyget byggdes i sin helhet vid Karlskronavarvet medan för de tre övriga plastskroven byggdes i Karlskrona och fartygen färdigbyggdes i Singapore.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Fartygen är byggda i polyester efter den så kallade sandwichmetoden. Skrovet består av en sex cm tjock kärna av Vinylcellplast (divinycell), som på båda sidor omslutits av ett lager glasfiberarmerad polyester. I stället för propellrar som framdrivning finns två specialdesignade Voith-Schneider aggregat.

Beväpning[redigera | redigera wikitext]

Fartygen är bestyckade med en 40 mm Bofors allmålspjäs, två ksp 58. Det finns även möjlighet att ta ombord och fälla minor och sjunkbomber. Den nya klassen kommer bland annat att få spanings- respektive eldledningsradar.

Besättning[redigera | redigera wikitext]

På fartyget fanns det plats för 16 officerare och 14 värnpliktiga.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]