Lappländska köket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Same med en ren

Lappländska köket är den matkultur som existerar i Sameland. Området delas av Norge, Sverige, Finland och Ryssland, men dess historiska matkultur har sina egna karaktärsdrag. Köket har länge baserats på olika lokala livsmedel, som fisk, vilt, renkött och bär. På grund av klimatet var jordbruksprodukter ovanliga, till skillnad från andra delar av Sverige, Norge och Finland. Mjölk användes inte speciellt mycket heller. I Lapplands östra delar blev renskötsel en livsstil under 1800-talet, och innan dess var människorna jägare och fiskare. Renarna är fortfarande viktiga i det lappländska köket, men det är även vilt, fisk och vilda fåglar.

Bär har varit viktig mat, då andra sorters grönsaker inte fanns under de långa vintrarna. Nuförtiden är bären ofta ingredienser i såser och desserter. Hjortronet är högt skattat.

Rökning och torkning har använts för att konservera kött och fisk. Idag är den gamla matkulturen delvis blandad med ny. I snabbmatrestauranger i Lappland kan renhamburgare finnas på menyn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]