Lappsjuka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lappsjuka är en vardaglig benämning på ett tillstånd som människor kan komma i när de vistats i en öde trakt under längre tid och på grund av detta blivit nedstämda, delvis på grund av brist på social kontakt.[1] Lappsjuka är ingen medicinsk åkomma, men termen är en vedertagen populärdefinition.

En person som fått lappsjuka känner ett starkt panikartat begär av socialt umgänge vilket gör att personen i fråga känner sig instängd. Tillståndet botas enkelt genom att träffa folk.

Andra betydelser[redigera | redigera wikitext]

I Gunnar Brobergs "Lappkaravaner på villovägar" – om uppvisandet av samer i Europa under 1800- och 1900-talet", beskrivs lappsjuka som den hemlängtan många samer upplevde i samband med att vara hemifrån. Den här definitionen av termen är den vanliga tolkningen i de norra delarna av Sverige, då man exempelvis kan säga att en person som inte känner sig passa in i storstan utan bara vill åka hem, han har lappsjuka.[källa behövs]

Lappsjuka brukar ibland jämföras med den engelska termen Cabin fever, vilket har en annorlunda definition än de två ovannämnda, men påminner i vissa drag om företeelsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lappsjuka”. Svenska Akademiens ordbok. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/138/82.html#LAPP-SJUKA.