Lappuggla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lappuggla
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Nära hotad[2]
Strix nebulosa in flight.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningUgglefåglar
Strigiformes
FamiljUgglor
Strigidae
SläkteStrix
ArtLappuggla
S. nebulosa
Vetenskapligt namn
§ Strix nebulosa
AuktorForster, 1772
Utbredning
Bartkauz-Strix nebulosa-World.png
Lappugglans ungefärliga utbredning
Hitta fler artiklar om fåglar med

Lappuggla (Strix nebulosa) är en uggla som är nästan lika stor som berguven.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Great Gray Owl (Strix nebulosa) (6182442647).jpg
Lappugglor på Skansen, Stockholm.

Lappugglan är en av världens största ugglor. Längden är 60–70 cm och vingspannet 135–160 cm. Den har mycket stora och karakteristiska askgrå ringar runt ögonen, med koncentriska, vågformiga, bruna streck och en halvmånformig, svart, framtill av vitt begränsad fläck på ögats inre sida samt omgivna av styva, med gult och svart streckade fjädrar. Iris är gul. Färgen är askgrå på ovansidan, med svartbruna längsfläckar samt bruna och gulaktiga tvärvågor.

På frambröstet och framtill på halsen är den ljust rostgrå, med bruna längsfläckar och vågiga tvärlinjer. Bröstets nedre del och magen är vita, med bruna längsfläckar, men utan vågor. Stjärten är lång och gråbrun, med fem till sex breda, gråspräckliga tvärband. Vingarna är mörkbruna med vita, av rostgult och svart spräckliga tvärband. Honan är större än hannen. Hon saknar den gulaktiga färgen på ovansidan och är undertill vitaktig med brunaktiga, åt sidorna vattrade längsfläckar på bröstet.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Lappugglan har en relativt cirkumpolär utbredning. Den häckar i Nordamerika, från Övre sjön till Alaskas stillahavskust, och från Skandinavien och österut genom hela norra Asien. De är stannfåglar men flyttar söderut vid brist på föda, men även vid rika sorkår då dessa gnagare återfinns längre söderut. En liten population på mindre än 100 individer häckar i bergen Sierra Nevada i Kalifornien vilket är den allra sydligaste häckningspopulationen av denna art.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Lappugglan delas upp i två underarter:[3]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lappugglan, av underarten Strix nebulosa lapponica, häckar främst i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland även regelbundet men i mindre antal i Ångermanland, Medelpad, Hälsingland, Dalarna och norra Västmanland. Under rika sorkår kan den tillfälligt observeras längre söderut. I Sverige kategoriseras den av Artdatabanken som nära hotad.[2]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Lappugglan häckar i täta barrskogar i närheten av gläntor eller annan öppen terräng. De bygger inte bon utan häckar ofta i andra större fåglars övergivna bon, ofta av någon rovfågel. De häckar också i träd med avbruten topp och i bohålor i träd. Honan lägger ofta fyra ägg. Den lever till största del av smågnagare.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, och tros öka i antal.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till 190.000 individer, varav det i Europa tros häcka 1.900-7.500 par.[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln är översatt från engelska wikipedias artikel Great Grey Owl

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Strix nebulosa Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] Artdatabankens rödlista 2015 Arkiverad 23 april 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]