Large Binocular Telescope

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

The Large Binocular Telescope (LBT) är ett optiskt teleskop för astronomi beläget på Mount Graham, 3 300 meter över havet i Pinaleñobergen i sydöstra Arizona, USA.[1] Det är en del av Mount Graham International Observatory. LBT är för närvarande ett av världens mest avancerade optiska teleskop. Med hjälp av två 8,4 m breda speglar, med centra 14,4 m från varandra, har det samma ljusinsamlingsförmåga som ett 11,8 m spegelteleskop och upplösning som motsvarar ett 22,8 m spegelteleskop.[2] Dess speglar är tillsammans det näst största optiska teleskopet i Nordamerika, efter Hobby-Eberly Telescope i västra Texas; Det har också den största icke-segmenterade spegeln i ett optiskt teleskop. LBT har uppnått Strehlförhållanden på 60-90% i det infraröda H-bandet och 95% i det infraröda M-bandet.

Large Binocular Telescope

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Large Binocular Telescope, 20 augusti 2017.
  1. ^ ”Overview”. Large Binocular Telescope Observatory. http://www.lbto.org/overview.html. Läst 20 augusti 2017. 
  2. ^ Active Galactic Videos (31 januari 2017). ”LBT Part I: A Tour of the Large Binocular Telescope”. https://www.youtube.com/watch?v=6kU-WqxNAuQ. Läst 20 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]