Larry Gagosian

Från Wikipedia
Larry Gagosian
Född19 april 1945
Los Angeles, Kalifornien, USA
Alma materUniversity of California, Los Angeles
Yrke/uppdragKonsthandlare och gallerist

Lawrence Gilbert "Larry" Gagosian, född 19 april 1945 i Los Angeles i USA, är en amerikansk konsthandlare och gallerist.

Larry Gagosian växte upp i en armenisk familj i Kalifornien, där mor- och farföräldrarna hade invandrat till USA. Han utbildade sig på University of California, Los Angeles 1963–1969 med en examen i engelsk litteratur.[1]

Han startade i konstbranschen med att sälja affischer och konsttryck i närheten av UCLAs campus i Los Angeles. Denna butik avvecklade han omkring 1976 och flyttade till en tidigare restauranglokal på Broxton Avenue i stadsdelen Westwood[1] Detta galleri, Prints on Broxton namnändrades till Broxton Gallery och verksamheten utvidgades till att omfatta samtida konstnärers konstverk.[1] År 1985 utökade han verksamheten till New York.

Till 1996 ägde han ett galleri i SoHo tillsammans med konsthandlaren Leo Castelli, där de visade utställningar av Roy Lichtenstein, Ellsworth Kelly, Bruce Nauman och andra ledande konstnärer i efterkrigsgenerationen.

Gagosian Gallery är idag en internationell gallerikedja av ett drygt tiotal gallerier, varav tre i New York, två i London och övriga i Beverly Hills, Rom, Aten, Paris, Genève och Hongkong.

Både 2004 och 2010 ansåg ArtReview att Gagosian var konstvärldens mest inflytelserika person.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]