Lars Jakobson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För personer med liknande namn, se Lars Jakobsson (olika betydelser)
Lars Jakobson
Lars Jakobson på science fiction-kongressen Akrostikon i Göteborg 2001.
Lars Jakobson på science fiction-kongressen Akrostikon i Göteborg 2001.
Född11 augusti 1959 (60 år)
YrkeFörfattare
NationalitetSvensk Sverige
SpråkSvenska
Verksam1985

Lars Jakobson, född 11 augusti 1959, är en svensk författare. Han erhöll år 2006 Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris "för ett författarskap som med mörk suggestionskraft utforskar det mänskliga och vidgar fiktionens giltighet".

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Jakobsons romaner och noveller tar ofta avstamp i en dokumentär situation (som i novellen "Lee Harvey Oswald" i Menageri) som sedan förskjuts på ett sådant sätt att läsaren ställs inför frågan vad som är sant, vad som är lögn och varför man själv väljer att tro på det ena eller det andra. I detta, gärna parat med ett essäartat skrivsätt, märks inflytande från sextiotalets svenska dokumentärlitteratur. Ett annat spår i Jakobsons böcker är kärleken till den klassiska science fiction-litteraturen, något han skrev utförligt om i Stjärnfall och som tydligt kommer till uttryck i I den Röda Damens slott. [1] Båda dragen drivs till sin spets i den 500-sidiga romanen Vännerna.

För Den röda damens slott fick Jacobson Aftonbladets litteraturpris och den nominerades också till Augustpriset 2003. Hans författarskap som ofta rör sig mellan fakta och fiktion omfattar även verk som romanen Kanalbyggarnas barn (1997), vilken översatts till flera språk, och berättelsesamlingarna Hemsökelser (1994) och Berättelser om djur och andra (2004). I Vid den stora floden (2006) berättas två historier med anknytning till 11 september-attackerna parallellt på boksidorna.[2]

Effekter från 2011 är en klippbok med blandade texter; noveller, föredrag, artiklar och essäer. I förordet till den boken påstås det att Lars Jakobson gick bort år 2010, vilket snarast får ses som en fiktiv del av författarens biografi.[3] Den följdes 2013 av romanen John & Denise och 2015 av romanen De odödliga.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”I den Röda Damens slott”. Albert Bonniers Förlag. https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/160112/i-den-roda-damens-slott/. Läst 11 december 2019. 
  2. ^ Lars Jacobson Albert Bonniers förlag
  3. ^ Stefan Lindberg, Lars Jakobsons berättelser från andra sidan, P1, Sveriges Radio, läst 2019-11-15

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]