Lars Kepler

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Författarparet Lars Kepler inför webbsändning på Rosenbad 2012 för att främja Sveriges litteraturexport.
Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril på Bokmässan 2010

Lars Kepler är pseudonymen för svenska författarparet, tillika äkta paret, Alexandra Coelho Ahndoril (f. 1966) och Alexander Ahndoril (f. 1967), författare till den internationellt bästsäljande Joona Linna-serien. Serien, med sina sex delar hittills, har sålt i tolv miljoner exemplar och översatts till 40 språk. Paret Ahndoril var båda etablerade författare innan de började skriva som Lars Kepler, och har var för sig publicerat flera romaner. 

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Joona Linna-serien[redigera | redigera wikitext]

Serien följer Joona Linna vid polisens nationella operativa avdelning, Saga Bauer, operativ intendent vid den svenska säkerhetstjänsten och Erik Maria Bark, en utbildad psykiater och psykoterapeut, specialiserad på psykotraumatologi och katastrofpsykiatri.

Den första romanen, Hypnotisören, nådde i september 2009 försäljningslistans första plats i Sverige och blev den mest sålda kriminalromanen i Sverige år 2010. Den har sedan dess kommit att bli en av de mest sålda kriminalromanerna i Sverige genom tiderna. Paganinikontraktet, den andra kriminalromanen i Joona Linna-serien, nådde exakt ett år efter debuten även den försäljningstoppens första plats.[1] När sedan både den tredje boken, Eldvittnet[2] (2011) och den fjärde boken, Sandmannen (2012) toppade bästsäljarlistorna hade Lars Kepler varit etta fyra år i rad med de fyra första böckerna.[3] Eldvittnet och Sandmannen blev även de de mest sålda kriminalromanerna året efter vardera publiceringsår. År 2014 kom den femte boken, Stalker, och förutom att ligga etta på försäljningslistorna i oktober, november och december[4] lyckades den på drygt två månader bli årets mest sålda bok i Sverige.[5] Hösten 2016 gavs den sjätte delen i Joona Linna-serien, Kaninjägaren, ut och liksom tidigare delar i serien tog den sig till förstaplatsen på bästsäljarlistorna. Kaninjägaren blev dessutom den mest sålda boken i Sverige samma år.

Fristående verk[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2015 publicerades Lars Keplers sjätte roman i Sverige, en fristående roman med titeln Playground.[6]

Namnet Lars Kepler[redigera | redigera wikitext]

Lars är en hyllning till den svenska kriminalromanförfattaren Stieg Larsson då det var han som inspirerade duon till att själva börja skriva inom genren. ”Han andades nytt liv i skrivartraditionen inom den svenska krim-genren på ett sätt som gav upphov till vår egen kreativitet”, säger författarparet.

Namnet Kepler kommer från den tyske forskaren Johannes Kepler (1571-1630), som löste ett av sin tids största mysterier med sina beräkningar av planeters rörelsemönster som banade vägen för Newtons teser om gravitationen.

Mysteriet med pseudonymen[redigera | redigera wikitext]

Brittiska medier pekade först ut Henning Mankell som personen bakom pseudonymen, men detta förnekades snabbt av både Mankell själv och Bonniers, som publicerar Lars Keplers böcker. Flera andra personer har misstänkts stå bakom pseudonymen.[7][8] I augusti 2009 avslöjade Aftonbladet att makarna Ahndoril var författarna bakom pseudonymen[9], vilket också bekräftades av parets förlag genom ett pressmeddelande.[10] Att duon skapat en tredje fiktiv författare kan ses som naturligt då de båda tidigare experimenterat med och uttalat sig om gränslandet mellan fiktion och verklighet och leken med författarsubjekt. Mest känt är hur Alexander Ahndoril i sin roman Regissören skapade en påhittad men trolig berättelse om regissören Ingmar Bergmans liv.

Även Alexandra Ahndoril har skrivit om ämnet. I en artikel om den portugisiske författaren Fernando Pessoa i tidskriften Hjärnstorm, skriver hon om dennes sätt att arbeta med så kallade heteronymer, ett slags pseudonymer som fungerar som självständiga personer. Hon ger där sin syn på varför en författare kan välja ett sådant grepp: ”Han har skapat möjligheten att skriva något som kanske inte är sant, men åtminstone inte är falskt. För om både författare och känsla är textprodukter, förstörs inte ledet mellan språk och upplevelse.”[11]

För makarna Ahndoril var pseudonymen en metod för att kunna skriva tillsammans utan begränsningar. Hemlighetsmakeriet handlade om en önskan att låta Lars Kepler stå på egna ben, att hans böcker skulle bedömas utan förutfattade meningar.[12]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Joona Linna-serien[redigera | redigera wikitext]

Fristående verk[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”TOPPLISTOR SEPTEMBER 2010”. http://www.svb.se/topplistor/topplistor-september-2010. 
 2. ^ SVB - Topplistor december
 3. ^ [1]
 4. ^ ”Svensk Bokhandels topplistor”. Arkiverad från originalet den 22 december 2014. https://web.archive.org/web/20141222094559/http://www.svb.se/bokfakta/svenskatopplistor. Läst 2015 01 17. 
 5. ^ ”Svensk Bokhandels topplista 2014”. http://www.svb.se/topplistor/2014. Läst 2015 01 17. 
 6. ^ "Playground". albertbonniersforlag.se. Läst 6 november 2015.
 7. ^ Keplerkoden, Aftonbladet, 22 juli 2009
 8. ^ Melin och Läckberg pekas ut som Lars Kepler, Expressen 27 juli 2009
 9. ^ Aftonbladet avslöjade "Lars Kepler", Aftonbladet, 11 augusti 2009
 10. ^ Pressmeddelande: Författarna bakom pseudonymen Lars Kepler, Albert Bonniers Förlag, 11 augusti 2009
 11. ^ Alexandra Coelho Ahndoril, ”Fernando Pessoa och den ställföreträdande författaren” Hjärnstorm, nr 98, s. 29.
 12. ^ Intervju Arkiverad 21 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine., Aftonbladet, 11 augusti 2009
 13. ^ Blick, Susanne: Hemlighetsfull duo blev Årets författare". Tidningen Vision. 12 jan 2011. Läst 2012-01-31.
 14. ^ Mest sålda pocket Aftonbladet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]