Lars Petter Sjöström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lars Petter Sjöström
Lars Petter Sjöström1.jpg
Född 1820
Råå, Skåne
Död 1896
Malmö
Nationalitet Sverige Sverige
Konstnärskap
Fält Måleri
Motiv Marinmåleri

Lars Petter Sjöström född 1820 i Råå, död 1896 i Malmö, var en svensk marinmålare. Han var mycket produktiv och man räknar med att han gjort närmare 2000 målningar. Ett kännetecken med Sjöströms tavlor är att alla fartyg visar styrbordssidan och seglar åt höger, med några få undantag i lätt vind med alla segel satta.[1] Ofta kan man också hitta ett fartyg vid horisonten som är lik huvudmotivet, liksom en udde med ett slott liknande Kronborgs slott utanför Helsingör.

Redan som ung pojke fick han hjälpa till med fiske i Öresund och att segla med sin fars skutor, skepparen Påhl Nilsson Sjöström. 16 år gammal mönstrade han på ett amerikanskt skepp och gjorde en världsomsegling med detta. Under en följd av år seglade han till Amerika och Australien. Åren 1845-46 studerade han och tog examen vid Malmö navigationsskola.

1849 bosatte han sig i London och fick inte minst tack vare sina konstnärliga anlag arbete som riggare och galjonsbildhuggare vid ett varv. Han återvände till Sverige och fick 1866 anställning som hamnkapten i Malmö och två år senare som hamnfogde. Han blev vid den här tiden en etablerad marinmålare. Hans storhetstid som fartygsporträttör var mellan åren 1869 och 1891.

På Råå Museum för fiske och sjöfart finns landets största samling målningar utförda av L. P. Sjöström.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Havets allmogemålningar, artikel av Gösta Webe i Skepp och smide - Artiklar tillägnade Per Lundström