Lars Westerberg (företagsledare)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lars Westerberg (VD))
Hoppa till: navigering, sök
För andra personer med samma namn, se Lars Westerberg.

Lars Erik Westerberg, född 1948, är en svensk företagsledare, som är civilekonom och civilingenjör, samt reservofficer i Flygvapnet.

Lars Westerberg är sonson till entreprenören Charles Westerberg och son till direktören Hans Westerberg (född 1921), samt bror till Per Westerberg.

Han har varit verkställande direktör i Gränges, Esab och Autoliv AB. Han är idag styrelseordförande i Husqvarna AB. Han är även styrelseledamot i Plastal AB, AB Volvo, Sandvik AB och SSAB. Westerberg har tidigare haft styrelseuppdrag i Ahlsell AB, Haldex AB och Electrolux AB.

I mars 2011 uppdagades det att Westerberg i sin roll som ordförande i Vattenfall hade beviljat den avgående VD:n Lars G. Josefsson en ersättning om 12 miljoner i strid med statens riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare i statliga bolag. Ersättningen hade dessutom hemlighållits av Vattenfall. Detta ledde till att finansmarknadsminister Peter Norman meddelade Westerberg att han ej skulle få förnyat förtroende vid bolagsstämman i april 2011, varvid Westerberg valde att med omedelbar verkan avgå från sin ordförandepost.[1]

År 2002 kidnappades Lars son Erik Westerberg och kidnapparna försökte tillskansa sig en lösesumma. Kidnappningen slutade dock lyckligt och sonen klarade sig utan fysiska skador. Kidnapparna dömdes till 12 års fängelse.[2]

Westerberg är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, avdelning VI, sedan 2005.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norman ändrar i Vattenfall – ordförande Lars Westerberg sparkas, Dagens Nyheter 2011-03-18
  2. ^ Kidnappade Erik Westerbergs familj: "Det här väcker liv i minnena", Expressen, publicerad 2005-01-15]
  3. ^ IVA: Westerberg, Lars Arkiverad 5 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine., läst 2011-03-18