Latberget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Latberget i är huvudsak en idrottsplats i Kramfors, Ångermanland, i västra utkanten av tätorten (cirka tre kilometer från centrum) som bedriver främst vintersportverksamheter såsom skidåkning och skridskosport. Latberget är också namnet på det tillhörande berget, med högsta punkt på 291 meter över havet. På somrarna bedrivs även terränglöpning och orientering i området.

Latbergsbacken[redigera | redigera wikitext]

Latbergsbacken är Västernorrlands läns femte största alpina skidanläggning och drivs ideellt av slalomklubben Kramfors Alpina. Den har fyra nedfarter (de tre längsta är officiellt 700, 625 och 540 meter långa) och två släpliftar, vilka utgör 110 meter fallhöjd. Anläggningen når ungefär halvvägs upp på berget.

Ankarliften byggdes år 1970 av Liftbyggarna, strax efter att den första skidbacken ("huvudbacken") anlades.[1] Sedermera anlades Familjebacken, som en lättare och barnvänlig nedfart. 1997 anlades Snowboardbacken (anläggningens längsta nedfart), som i många partier på sidan om har opreparerade skogsslingor med hopp, vilken ökade ungdomars entusiasm och förses på dess nedre halva årligen med en Funpark.[2] Samma år byggdes en timmerstuga vid toppen av anläggningen (20 år senare förstördes dock toppstugan i en brand[3]). Knappliften som placerats parallellt längsmed ankarliften tillkom 2003, begagnad (från 1960-talet) från Gustavsbergsbacken i Östersund, men kom inte i regelbunden drift förrän säsongen 2005/2006 när en ny nedfart direkt intill hade anlagts. I östkanten på huvudbackens mitt finns "Örat"; en större öppning/utstickning som fram till 2008 bestod av opreparerade stigar med hopp och dropp. Inför säsongen därpå anlades en temporär skicrossled, från toppstugan till Örat, vilken passerade genom Örat som en serpentinled.[2]

Vid liftarnas dalstation finns Kramfors Alpinas klubbstuga vilken innehar en kiosk, och i byggnaden mitt emot finns skiduthyrningen. Grillkåtan intill dessa byggnader är försedd med öppen spis.

Latbergshallen[redigera | redigera wikitext]

Latbergshallen, Kramfors ishall, byggdes 1979 efter att den föregående ishallen hade rasat ihop av ett snöoväder.[4] Arenan är konstfrusen och läktaren rymmer 1500–1600 åskådare.

I Latbergshallen bedriver Kramfors-Alliansen främst sin ishockeyverksamhet; alltifrån skridsko- och hockeyskola för knattar, till junior- och seniorishockey där Kramfors-Alliansens A-lag till och från befinner sig i fjärdedivisionen respektive botten av tredjedivisionen. Vissa stunder på helg- och lovdagar är hallen öppen för allmänheten för fri skridskoåkning, uppdelat separat med och utan klubba/puck. Hallen används även för arrangemang vid tränings-/vänskapsmatcher mellan större ishockeyklubbar, såsom de främsta länsklubbarna Modo Hockey och Timrå IK. (Säsongerna 1975/1976, 1981/1982 och 1982/1983 spelade Kramfors-Alliansens A-lag i dåtidens näst högsta division i det svenska seriesystemet, och hade vid denna tid en supporterförening/hejarklack som kallade sig "Blue Army".)

Hallen används stundom också för exempelvis bandy och konståkning, men sommartid kan även sportskytte förekomma.

Längdskidspår[redigera | redigera wikitext]

Den tredje närvarande punkten i området, intill skidbackens dalstation och ishallen, är start- och slutstation för anläggningens stora tillgång av skidspår. Anläggningen – som drivs av Kramfors-Alliansen – har tio sträckor (1–25 kilometer långa) i kuperad terräng, varav tre är försedda med elljus.[5] Föreningen bedriver även en längdskidskola för barn.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

I tio somrar (2001–2011) användes Latbergshallen och parkeringen som station för den kristna ungdomsmusik-festivalen JesusRock. Knappa kilometern närmare centrum finns Flogsta utomhusbad och camping, som även har en golfbana i närheten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Liftbyggarnas webbplats, läst 2012-06-10.
  2. ^ [a b] "Nyheter i Latbergsbacken", Kramfors Alpina 2008-09-23.
  3. ^ "Toppstugan i Kramfors förstörd i brand - polisen misstänker brott", Allehanda 2017-09-13.
  4. ^ Kramfors-Alliansen om Latbergshallen Arkiverad 7 oktober 2011 hämtat från the Wayback Machine., läst 2013-08-05.
  5. ^ Längdspåren, läst 2013-08-05.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]