Lavazza

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luigi Lavazza S.p.A
TypKafferosteri
HuvudkontorTurin, Italien
ProdukterKaffe
Antal anställda1700
Historia
Grundat1895
GrundareLuigi Lavazza[1]
Ekonomi
Omsättning930 miljoner Euro (2006)
Övrigt
Webbplatshttp://www.lavazza.com/
Tidig reklam för Lavazza

Lavazza är ett italienskt företag som importerar kaffe från olika länder runtom i världen, bland annat Brasilien i Sydamerika, Guatemala i Centralamerika, Uganda i Afrika, Vietnam i Asien och Mexiko i Nordamerika. Kaffet distribueras sedan till 90 olika länder.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Lavazza är en italiensk kaffeproducent. Företaget grundades i Turin 1895 av Luigi Lavazza då han öppnade en liten livsmedelsbutik på Via San Tommaso 10. Idag drivs företaget av tredje och fjärde generationens Lavazza.

Produktionsplatser[redigera | redigera wikitext]

Lavazza producerar sitt kaffe på fyra platser i Italien, och sju andra platser jorden runt, Frankrike, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Portugal, Österrike och USA.

Produkter[redigera | redigera wikitext]

Lavazza har parollen "Italy's Favourite Coffee", menar att 16 av 20 miljoner familjer som köper kaffe i Italien väljer Lavazza. Det finns en rad olika blandningar med olika karaktärsdrag; Qualita Rossa, Top Class, Super Crema, Crema e Gusto, Grand'Espresso, och Deka (koffeinfritt). Många av blandningarna säljs i form av hela bönor, malt kaffe och som portionskapslar.

Kaféer[redigera | redigera wikitext]

Lavazza har ett antal kaféer, liknande de Starbucks har. Kaféerna har, förutom traditionellt kaféutbud, även kaffe till salu som man kan ta med sig hem för att brygga där.

Barista Coffee[redigera | redigera wikitext]

2007 köpte Lavazza espressokedjan Barista Coffee som finns i Indien, Sri Lanka och Mellanöstern.

Den 4 februari 2013 öppnade Lavazza sitt eget koncept, Lavazza Espression i terminal 2 på Arlanda flygplats. Ett café och restaurang i två våningar, vilket kom att bli det första i Norden.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: tjeckiskspråkiga Wikipedia, (Källa från Wikidata)