León

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om spanska staden León. För andra betydelser, se Leon.
León
Kommun
Katedralen i León
Katedralen i León
Bandera de León (ciudad).svg
Flagga
Coat of Arms of the City of León.svg
Vapen
Land Spanien Spanien
Autonom region Kastilien och León
Provins León
Höjdläge 837 m ö.h.
Koordinater 42°36′20″N 05°34′12″V / 42.60556°N 5.57000°V / 42.60556; -5.57000
Area 39,03 km²
Folkmängd 126 192 (2016)[1]
Befolkningstäthet 3 233 invånare/km²
Grundades 29 f.Kr.
Borgmästare Antonio Silván (PP)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 24001-24010
Riktnummer 987
Geonames 6362996
Stadens läge i Spanien
Red pog.svg
Stadens läge i Spanien
Webbplats: www.aytoleon.es

León (latin: Legio, leonesiska: Llión) är en kommun och stad i regionen Kastilien och Leon i centrala Spanien med 126 192 invånare (2016).[1] Staden grundades vid Kristi födelse av romerska legioner. León var också huvudstad i kungariket León mellan ungefär 800 och 1150. Kalkstensfjällen med lövskog och gräs i norra provinsen utgör gränsen till oceaniska klimatet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

León grundades under det första århundradet före Kristus av den romerska legionen Legio VI Victrix. År 68 grundade Legio VII Gemina ett permanent militärläger, som sedan växte fram till en senare stad. Det moderna namnet härstammar från stadens latinska namn, Legio, från den romerska legionen under Galba som rekryterade iberer, som sedan etablerade staden för att skydda territoriet från asturier och kantabrier och för att säkra transporten av guld som utvanns i provinsen, särskilt det från Las Médulas. Staden var sedan huvudbas för legionen och en knutpunkt för guldhandeln. År 540 erövrade visigoterna under kung Liuvigild staden och senare erövrades den av morerna.

Kungariket Leon grundades 910. På 1200-talet skulle det växa fram till ett imperium som sträckte sig till floden Rhône. År 1230 besteg Fernando III både den kastilianska tronen och tronen i Leon och förenade därmed de båda kungadömena. Hans son, Alfonso X delade kungadömena i sitt testamente, vilket dock inte accepterades av regenten i Kastillien, och återförenade tronerna. Mellan åren 1296 och 1301 var León ett självständigt kungadöme igen, och fram till 1833, när Spanien delades in i regioner och provinser, var kungadömet ett eget kronterritorium.

Casa de los Botines

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Leons klimat är kontinentalt medelhavsklimat. Sommaren är het, men lindras något på grund av stadens höga höjd, med maximala temperaturer runt 27 °C. Temperaturen är svalare, med ett årligt genomsnitt på 10,9 °C, med kalla vintrar (0 °C - 4 °C). Frost är mycket vanligt (74 dagar med frost per år i genomsnitt). Snö brukar falla 16 dagar i genomsnitt per år, men kraftigt snöande är ovanligt.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

León är känt för sin gotiska katedral och många andra monumentala byggnader, till exempel Real Colegiata de San Isidoro (som inrymmer Royal Pantheon, ett mausoleum där det medeltida kungariket Leóns kungliga familj begravdes, och också har en av världens bästa samlingar av romanska målningar), Casa de Botines (ett tidigt arbete av den spanska arkitekten Antoni Gaudí, som numera är en bank), San Marcos (kloster, fängelse, sjukhus, koncentrationsläger, etc., men numera hotell), och MUSAC (museum för modern konst). León är också känd för sina festligheter, som påsken. Leóns processioner har förklarats vara av internationellt intresse och många människor från hela världen besöker León för att se och delta i dess traditioner.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]