León, Nicaragua

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vy över León, oktober 2002

León är en stad i Nicaragua. Det spanskspråkiga namnet som staden fick under den spanska koloniseringen av Amerika, Santiago de los Caballeros de León, används sällan. Det är huvudstad och kommun i departementet León. 2005 hade staden omkring 145 000 invånare.

León ligger vid Chiquitofloden, omkring åtta mil nordväst om Managua och två mil norr om stillahavskusten. Trots att staden är mindre än Managua så är den det intellektuella centret i landet, med universitetet som grundades 1813. León är även ett viktigt industriellt och kommersiellt center i Nicaragua.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första staden León i Nicaragua grundades 1524 av Francisco Hernández de Córdoba omkring tre mil öster om dess nuvarande läge. Efter att den närliggande vulkanen Momotombo fick ett utbrott 1610, bestämde sig befolkningen för att flytta till en annan plats för att skydda sig mot ytterligare vulkanutbrott. Den nya platsen hade varit en indiansk stad kallad Subtiava. Ruinerna efter den övergivna staden hittades 1960 och placerades 2000 på Unescos världsarvslista 2000.

León har exempel på spansk koloniseringsarkitektur, bland annat Asunciónbasilikan som byggdes mellan 1706 och 1740, med uppförandet av ytterligare två torn 1746 och 1779.

När Nicaragua drog sig ur den Centralamerikanska federationen 1839, blev León huvudstad i den nya nationen Nicaragua. Under några år skiftades huvudstaden mellan León och Granada, då de liberala regeringarna föredrog León och de konservativa Granada, fram till att en kompromiss nåddes 1858 och det bestämdes att Managua skulle bli permanent huvudstad.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]