Lee Miller

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lee Miller
War correspondents.jpg
Lee Miller (fjärde från vänster) tillsammans med andra kvinnor under andra världskriget 1943.
FödelsenamnElizabeth Miller
Födelsedatum23 april 1907
FödelseplatsPoughkeepsie, New York, USA
Dödsdatum21 juli 1977 (70 år)
DödsplatsChiddingly, East Sussex, Storbritannien

Elizabeth "Lee" Miller, född 23 april 1907 i Poughkeepsie i New York, död 21 juli 1977 i Chiddingly i East Sussex, var en amerikansk fotograf, som bland annat blev känd för sina fotografier tagna under andra världskriget. Miller inledde sin karriär som fotomodell, men övergick med tiden till att själv fotografera. Utmärkande för hennes bilder är bildkompositionen, humor och en surrealistisk undertorn.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Mellan 1926 och 1929 arbetade Miller som fotomodell, och var en framgångsrik sådan. Hon flyttade därefter till Paris, där hon arbetade som assistent åt Man Ray, med vilken hon hade ett förhållande, fram till dess att hon flyttade till New York 1932. Mellan 1934 och 1937 bodde hon med sin andra make i Egypten, och började efter att andra världskriget satte igång arbeta som fotograf för Vogue och fotografera blitzen. År 1942 blev hon amerikansk krigskorrespondent i Frankrike och Tyskland. Hon tog bland annat bilder från koncentrationslägren Buchenwald och Dachau.

Hon gifte sig med konstnären Roland Penrose 1947 och arbetade inte lika mycket efter det. Hennes fotografier ställs regelbundet ut på utställningar och är med i böcker.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Burke, C (2005). Lee Miller: A life 
  • Haworth-Booth, H (2007). The Art of Lee Miller 
  • Lee Miller's War: Photographer and Correspondent with the Allies in Europe. 1992 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]