Left 4 Dead 2

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Left 4 Dead 2
År2009
UtvecklareValve Corporation
UtgivareElectronic Arts (butik), Valve (Steam)
GenreFirst person shooter
Antal spelareSingleplayer, multiplayer
FormatWindows, Xbox 360
SpelmotorSource
Medieformatnerladdning, DVD-R DL
InenheterMus, tangentbord
Arbetslag
ProducentMike Booth
ManusförfattareChet Faliszek
Spelserie
FöregångareLeft 4 Dead
Distribution
Europa17 november 2009
USA17 november 2009
Åldersrekommendation
ACBMA15+ (cut)
BBFC18
CEROZ
ESRBM
PEGI18+
USK18+
Datorspelsportalen

Left 4 Dead 2 är en kooperativ förstapersonsskjutare från 2009 utvecklat av Valve Corporation. Spelet släpptes 17 november 2009 till Windows och XBox 360.[1] Spelet är en uppföljare till Left 4 Dead från 2008.

Precis som i det första spelet, utspelar sig Left 4 Dead 2 i efterdyningarna av en förödande pandemi, där spelaren antar rollen som en av fyra överlevande, som slåss mot horder av infekterade. De överlevande måste slå sig fram genom nivåerna och nå de säkra rum där de kan pusta ut mellan nivåerna, för att i slutändan nå det fordon som kan ta dem vidare genom kampanjen.

Spelet bjuder på en hel del nyheter jämfört med tidigare spel. Det finns nya typer av infekterade människor, vapen att slå med (kofot, baseball-trä och så vidare) samt en handling som sträcker sig igenom hela kampanjen och binder ihop de olika nivåerna till en helhet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Left 4 Dead 2 introducerar fyra nya överlevare, vars historia berättas genom den dialog de för under spelets gång. Till skillnad från det tidigare spelet, har Left 4 Dead 2 en komplett historia som sträcker sig över samtliga nivåer i spelet. Historien tar sin början i Savannah, Georgia och slutar i New Orleans, Louisiana.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Spelet utspelar sig i Sydstaterna efter en pandemi vilket förvandlat människorna till infekterade människor.

Överlevare[redigera | redigera wikitext]

Det finns fyra karaktärer, Överlevare, som man kan spela som. De är:

 • Coach (röst av Chad Coleman, modellerad efter Darnell Rice), en amerikansk fotbollstränare.

Karaktärerna från det första spelet går också att spela som i vissa kampanjer.

Infekterade[redigera | redigera wikitext]

Special Infected[redigera | redigera wikitext]

Det finns lite nya uppdateringar till de gamla specialsmittade.

 • Witch: Witchen är den enda specialinfekterade som förekom i det första spelet som inte fick en fysisk förändring i detta. Dessa förekommer nu dock även gående i vissa kampanjer. De kan röra sig fritt över ett större område. De reagerar inte lika starkt på ficklampsljus om de är gående.
 • Boomer: Boomerns hud ser nu något skrumpen ut, dess hår är kortare och den har några fler bölder. I det här spelet förekommer även en kvinnlig Boomer. Man kan identifiera den av dess nya utseende samt av de högfrekventa skrik den utstöter.
 • Smoker: Smokers har en stor böld där den förvarar 5 så kallade falska tungor. Den riktiga tungan sitter på samma plats som vanligt. Smokerns räckvidd är också nu kortare.
 • Hunter: Hunters har fått en annan röst och dess underärmar på skjortan är borta. De hoppar mycket längre och tillfogar mer skada när de sitter på ett offer.
 • Tank: Dessa är nu inte gråfärgade utan är rödaktigare och täckta av blodsprängda blodådror.

Det finns nu även tre nya Special Infected:

 • Spitter: Spottar dödlig syra och bildar även ett syrafält kring sig när den dör.
 • Jockey: Jockeyn hoppar upp på överlevarnas axlar och försöker dra iväg dem från de andra eller mot andra faror medan den använder sina vassa klor till att klösa offret.
 • Charger: Chargern påminner vagt om en Tank till utseendet, fast är mindre och har en förvuxen högerarm, samt en vänsterarm som ser utugen ut. Dess huvudattack är att springa mot en överlevare, ta tag i denne och sedan springa iväg till dess att den slår emot något. Då börjar den slå överlevaren mot marken. Chargern kan också slå omkull andra överlevare om den redan fått tag i någon.

Uncommon Infected[redigera | redigera wikitext]

Det finns nu även så kallade Uncommon Infected.

 • CEDA Worker: Förekommer i kampanjen Dead Center. Dessa bär en skyddsdräkt som gör dem immuna mot eld. Vissa av dem tappar behållare med boomergalla när de dör.
 • Clown: Förekommer i kampanjen Dark Carnival. Dessa lockar fram vanliga infekterade i närheten med sina högljudda skor när de attackerar överlevarna.
 • Mud Men: Förekommer i kampanjen Swamp Fever. Dessa springer fram på alla fyra och är den snabbaste zombietypen. Den kan även försämra överlevarnas syn genom att täcka deras ansikten med gyttja när den attackerar dem.
 • Construction Worker: Förekommer i kampanjen Hard Rain. Dessa lockas inte iväg av rörbomber, i och med att de bär hörselskydd, och skadas inte av trubbiga slagvapen.
 • Riot: Förekommer i kampanjen The Parish. Dessa bär en skyddsutrustning som gör dem immuna mot attacker framifrån. De kan endast dödas om överlevarna skjuter eller slår dem mot ryggen.

Kampanjer[redigera | redigera wikitext]

Dead Center[redigera | redigera wikitext]

Det börjar på taket på ett brinnande hotell där man ska bli evakuerad av en helikopter men helikoptern flyger istället iväg. De överlevande funderar ut att de borde följa efter helikoptern då den är på väg till ett köpcenter längre in i staden. I kampanjen ska man ta sig genom ett hotell, några smågator och en vapenaffär, ett köpcenter och till sist fylla på bensin till en racerbil som står i köpcentret och sedan köra iväg.

The Sacrifice[redigera | redigera wikitext]

Denna kampanj utspelar sig med de gamla överlevarna från det första spelet och utspelar sig strax före The Passing, och förklarar hur Bill, en av överlevarna måste offra sig själv för att rädda de andra.

The Passing[redigera | redigera wikitext]

Vid en uppfälld bro möter överlevarna de gamla överlevarna från Left 4 Dead 1. Man ska ta sig över till andra sidan, genom kloaker, för att sedan fylla generatorn så att de kan fortsätta i racerbilen och de gamla överlevarna kan ta sig ned. I denna kampanj avslöjas att en av de gamla överlevarna har dött.

Dark Carnival[redigera | redigera wikitext]

Man börjar på en motorväg eftersom man inte kan köra vidare med bilen för motorvägen är fylld av övergivna bilar. Därpå tar man sig igenom den, sen kommer man till ett motel och efter det ett litet träsk. Sen till och igenom ett nöjesfält tills man kommer till en övergiven konserarena och signalerar helikoptern genom att starta scenens förinspelade musikshow.

Swamp Fever[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha upptäckt att helikopterpiloten var en zombie, så kraschar överlevarna i Bayou skogarna i södra USA. Man kämpar sig igenom träsk med träskzombier, fram till en liten by med ett stort plantationshus där man ska signalera en båt vars kapten heter Virgil.

Hard Rain[redigera | redigera wikitext]

Virgil behöver mer bensin till båten för att kunna fortsätta till New Orleans. Överlevarna får ta sig till den närmaste bensinstationen. De måste ta sig igenom en liten stad, fram till ett sockerfält och en sockerfabrik där det vimlar av Witches. Sedan när de har bensinen måste de ta sig tillbaka igen och signalera Virgil ännu engång.

The Parish[redigera | redigera wikitext]

Båten är framme vid New Orleans och överlevarna ska hitta evakueringsstället. De måste ta sig igenom hela staden fram till en bro och signalera militären och därefter springa över bron som är full av zombier, fram till helikopterna på andra sidan, innan bron sprängs.

Cold Stream[redigera | redigera wikitext]

Överlevarna är mitt ute i en skog och ska ta sig ut, de går över broar ,sjöar och sen går de till en kloak. Överlevarna tar sig ut ur kloaken och korsar gamla vägar tills de kommer till en bro som man ska ta sig över samtidigt som den sprängs. De når ett safehouse och signalerar militären at hämta dem med helikopter på andra sidan skogen. Överlevarna springer genom en bit av skogen och märker att helikoptern har störtat. De springer förbi den och igenom en skogsbrand. De kommer till slut till en extra helikopter som skulle åka.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Demoversionen av spelet släpptes den 27 oktober 2009 men är dock ej längre tillgänglig.

Det finns även ett stort antal vapen, både skjutvapen som jaktgevär, M16 automatkarbin, AK47, granatkastare, fyra sorters hagelgevär och tre andra gevär, men även närstridsvapen såsom motorsåg, yxa, machete, katana, basebollträ, kofot och stekpanna. Under spelets gång kan en överlevare bära med sig ett skjutvapen, ett närstridsvapen, en rörbomb/molotov samt förbandslåda/defibrillator och adrenalinspruta eller värktabletter.

Det finns även möjlighet att spela som smittad, där man då spelar som en av de specialsmittade.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Gamefreaks365.com”. Arkiverad från originalet den 21 oktober 2009. https://web.archive.org/web/20091021221440/http://gamefreaks365.com/review.php?artid=1649. Läst 12 oktober 2009.