Hoppa till innehållet

Legenden – Mörkrets härskare

Från Wikipedia
Legenden – Mörkrets härskare
(Legend)
GenreFantasy
Romantik
Äventyr
RegissörRidley Scott
ProducentTim Hampton
Arnon Milchan
ManusWilliam Hjortsberg
SkådespelareTom Cruise
Mia Sara
Tim Curry
David Bennent
OriginalmusikJerry Goldsmith
FotografAlex Thomson
KlippningTerry Rawlings
ProduktionsbolagUniversal Pictures
PremiärStorbritannien 13 december 1985 (Storbritannien),
USA 18 april 1986 (USA)
Speltid94 minuter
LandStorbritannien
USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Legenden – Mörkrets härskare (originaltitel: Legend) är en fantasy-äventyrsfilm från 1985 i regi av Ridley Scott, med Tom Cruise i huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Skogspojken Jack (Cruise) lever i fred och harmoni i naturen med sina alviska vänner och sin vackra älskarinna, prinsessan Lili (Sara). Men en ondskefull demon (Curry) planerar att förinta solen för att skapa evigt mörker så han kan få makten över hela världen. Men för att kunna utföra detta måste han döda de två fridfulla enhörningarna. Han lyckas döda den ena enhörningen och hela naturen förändras till ett enda ondskefull plats. Men den andra är fortfarande vid liv så han måste få tag i den också. Han vill även gifta sig med prinsessan Lili så han kidnappar henne tillsammans med den sista enhörningen. Jack är nu den enda som kan stoppa mörkrets härskare och tänker därför, med hjälp av sina vänner, utplåna mörkret, befria enhörningen och framför allt rädda kvinnan han älskar.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Ridley Scott fick idén till filmen då han ville göra en sagofilm där det skulle förekomma enhörningar och en skurk som skulle heta "Darkness" (Mörker). Utifrån det hjärnstormade Scott och författaren William Hjortsberg fram ett manus. Filmen tjänade mindre än vad den kostade att göra och blev därför ingen kassasuccé. Den blev nominerad till en Oscar för bästa smink. Trots de små inkomsterna räknas filmen som en kultfilm. På grund av David Bennents tyska dialekt fick hans roll som Gump bli dubbad av Alice Playten, som även har rollen som Blix.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]