Lehigh Valley Ironpigs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lehigh Valley Ironpigs
Cokepark allentown.jpg
Lehigh Valley Ironpigs hemmaarena
Grundad1993
StadAllentown, Pennsylvania (sedan 2008)
Liga (nivå) och divisionInternational League (AAA) (sedan 1993)
North Division
ModerklubbPhiladelphia Phillies (sedan 2007)
HemmaarenaCoca-Cola Park (sedan 2008)
Tidigare namnOttawa Lynx (1993-2007)
Meriter
Ligavinster1995 (1)
Webbplatswww.ironpigsbaseball.com

Lehigh Valley Ironpigs, av klubben skrivet Lehigh Valley IronPigs, är en professionell basebollklubb som spelar i International League, en farmarliga på den högsta nivån (AAA) under Major League Baseball (MLB). Klubben är hemmahörande i Allentown i Pennsylvania i USA, men är uppkallad efter Lehigh Valley som i sin tur är uppkallad efter Lehighfloden, en biflod till Delawarefloden.

Moderklubb är sedan 2007 Philadelphia Phillies.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ottawa Lynx[redigera | redigera wikitext]

Klubben grundades 1993 i Ottawa i Ontario i Kanada och fick namnet Ottawa Lynx (lynx betyder lodjur). Klubben var en av två nya klubbar (så kallade expansion teams) i International League och var ligans enda klubb i Kanada.

Man vann sitt enda ligamästerskap 1995.

Efter 2007 års säsong flyttade klubben till Allentown i Pennsylvania i USA. Orsaken till flytten var bland annat de dåliga publiksiffrorna under de sista åren i Ottawa.

Lehigh Valley Ironpigs[redigera | redigera wikitext]

Redan 2003 började ansträngningarna att få en farmarklubb i baseboll till Lehigh Valley-området, men det var inte förrän 2006 som ett avtal kunde skrivas på och inte förrän 2008 som klubben kunde börja spela i sin nya hemstad Allentown.

Klubben har fått ett mycket gott mottagande eftersom de allra flesta i trakten håller på moderklubben Philadelphia Phillies. Det är också en fördel för Phillies att ha sin högsta farmarklubb nära Philadelphia istället för i Kanada. Allentown ligger bara cirka 100 kilometer från Philadelphia.

Hemmaarena[redigera | redigera wikitext]

Hemmaarena är sedan flytten till Allentown Coca-Cola Park, som började byggas 2006 och blev klar till säsongsstarten 2008.

I Ottawa spelade klubben i Lynx Stadium, som numera heter Ottawa Baseball Stadium. Att arenan byggdes var en av förutsättningarna för att klubben skulle placeras i Ottawa.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Smeknamnet Ironpigs kommer av pig iron (tackjärn) och ska påminna om traktens järnindustri.

Externa länkar och källor[redigera | redigera wikitext]