Leila Khaled

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Leila Khaled 2009
Leila Khaled i Damaskus 1970

Leila Khaled, arabiska ليلى خالد, född 9 april 1944 i Haifa, är en palestinsk politiker och flygkapare. Hon är medlem i PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse, och Palestinian National Council, Palestinas parlament.

Flygplanskapningarna[redigera | redigera wikitext]

Den 29 augusti 1969 var Khaled delaktig i flygplanskapningen av TWA 840. Planet skulle flyga från Rom till Aten men tvingades att flyga till Damaskus i Syrien. Enligt henne själv beordrade hon piloten att flyga över sin födelsestad Haifa i Israel, en stad som hon inte fick besöka. [1] Ingen skadades fysiskt vid kapningen och efter landningen i Damaskus evakuerades planet och sprängdes. I samband med kapningen tog fotografen Eddie Adams ett fotografi av henne i khakikläder, palestinasjal och beväpnad med en AK 47 automatkarbin.

Under flygkapardramat i Jordanien 1970 i samband med svarta september genomfördes fyra stycken flygplanskapningar nästan samtidigt. Leila Khaled kapade ett av dessa tillsammans med nicaraguanen Patrick Argüello. De övermannades av säkerhetspersonal och Patrick Argüello dog. Planet skulle flyga från Amsterdam till New York men efter kapningsförsöket flög det till Heathrow där hon fängslades. I oktober samma år var hon med i en fångutväxling och befriades.

Sverigebesök[redigera | redigera wikitext]

Leila Khaled talar på Röd FrontSergels torg i Stockholm 2011.

2004 bjöds hon in till Sverige för att tala på en av Revolutionär Kommunistisk Ungdom anordnad Palestina-konferens. Hon blev dock nekad inträde i Sverige.
2011 tilläts hon i alla fall inträde i Sverige lagom till första maj. Hon passade på att tala på Kommunistiska Partiets och Syndikalisternas första maj-demonstrationer i Stockholm, samt delta i ett möte på Arbetarnas bildningsförbund med bland annat Dror Feiler.[2][3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "I made the ring from a bullet and the pin of a hand grenade", The Guardian, 26 januari, 2001
  2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=KjHfqmsAT0c
  3. ^ http://esbati.blogspot.com/2011/04/moten-i-stockholm-med-leila-khaled.html
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Leila Khaled

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]