Leila Khaled

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Leila Khaled 2009
Leila Khaled i Damaskus 1970

Leila Khaled (arabiska ليلى خالد), född 9 april 1944 i Haifa i Brittiska Palestinamandatet, är en palestinsk politiker och terrorist. Hon är medlem i PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse, och Palestinas parlament.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kahled är född 1944 i Haifa av libanesiska föräldrar. Familjen tvingades fly till Libanon under Nakba 1948. Fadern blev kvar. Vid 15 års ålder följde hon sin bror och gick med i Arabiska nationaliströrelsen, som hade startades av George Habash 1940. Den palestinska grenen av denna rörelse blev PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse efter 1967 sexdagarskriget.

Hon studerade medicin på Amerikanska universitetet i Beirut och undervisade en tid i Kuwait. Hennes självbiografi My People Shall Live utkom 1973.

År 2006 bodde hon i Jordanien.[1]

Flygplanskapningarna[redigera | redigera wikitext]

Den 29 augusti 1969 var Khaled delaktig i flygplanskapningen av TWA 840. Planet skulle flyga från Rom till Tel Aviv men tvingades att flyga till Damaskus i Syrien. Enligt henne själv beordrade hon piloten att flyga över sin födelsestad Haifa i Israel, en stad som hon inte fick besöka. [2] Ingen skadades fysiskt vid kapningen och efter landningen i Damaskus evakuerades planet och sprängdes. I samband med kapningen tog fotografen Eddie Adams ett fotografi av henne i khakikläder, palestinasjal och beväpnad med en AK 47 automatkarbin.

Efter den första kapningen plastikoperarade hon sig för att inte bli igenkänd.[3]

Under flygkapardramat i Jordanien 1970 i samband med svarta september genomfördes fyra stycken flygplanskapningar nästan samtidigt. Leila Khaled kapade ett av dessa tillsammans med nicaraguanen Patrick Argüello. De övermannades av säkerhetspersonal och Patrick Argüello dog. Planet skulle flyga från Amsterdam till New York men efter kapningsförsöket flög det till Heathrow där hon fängslades. I oktober samma år var hon med i en fångutväxling och befriades.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Terroristen som blev idol”. SvD.se. https://www.svd.se/terroristen-som-blev-idol. Läst 3 april 2017. 
  2. ^ "I made the ring from a bullet and the pin of a hand grenade", The Guardian, 26 januari, 2001
  3. ^ Frihetskämpe eller terrorist? - Fokus”. Fokus. 10 mars 2006. https://www.fokus.se/2006/03/frihetskampe-eller-terrorist/. Läst 3 april 2017. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Leila Khaled, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]