Lejonvakten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lejonvakten
OriginaltitelThe Lion Guard
LandUSA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagDisney Television Animation[1]
Sändning
OriginalkanalDisney Junior[1]
Officiell webbplats
IMDb

Lejonvakten (engelska: The Lion Guard) är en amerikansk animerad TV-serie utvecklad av Ford Riley och baserad på Disney's Lejonkungen från 1994. Serien sändes först med en TV-film med titeln Lejonvakten: Ryter igen på Disney Channel den 22 november 2015 och började visas som en TV-serie den 15 januari 2016Disney Junior och Disney Channel. Det är den andra TV-serien som bygger på Lejonkungen, den första var Timon och Pumbaa. Lejonvakten är en uppföljare till Lejonkungen och äger rum under tidsgapet i filmen Lejonkungen II: Simbas skatt från 1998.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kion är son till kung Simba och drottning Nala, den yngre brodern till Kiara och prins i Lejonriket. Som den andra födda av Lejonkungen, är han begåvad av en kraft som kallas de äldste rytande och blir ledare för Lejonvakten, ett djurlag som beskyddar Lejonriket och försvarar livets cirkel. Kion och hans vänner Bunga, honungsgrävlingen, Beshte, flodhästen, Fuli, geparden och Ono, hägern, sätter ut för att hålla Lejonriket säkert och skyddad från djur som inte respekterar livets cirkel.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Lejonvakten[redigera | redigera wikitext]

 • Kion (engelsk röst av Max Charles och svensk röst av Melker Edenroth) är en lejonunge som är Simbas och Nalas son, Mufasas sonson, Kiaras yngre bror, prins av Lejonriket och Lejonvaktens ledare samt dennes skarpaste medlem. Han fungerar som seriens huvudperson. Han utbreder ofta ''Hevi kabisa!''. Hans slagskräm för Lejonvakten är ''Till Lejonrikets slut, Lejonvakten rycker ut!''.
 • Bunga (engelsk röst av Joshua Rush och svensk röst av Hjalmar Lundblad Karlsson) är en honungsgrävling som är den modigaste medlemmen av Lejonvakten. Han är Timons och Pumbaas adopterade brorson och Kions bästa vän. Han utbreder ofta ''O-Bunga-Troligt!''. Hans slagskräm är ''Zuka Zama!''.
 • Fuli (engelsk röst av Diamond White och svensk röst av Alice Sjöberg Brise) är en gepard som är den snabbaste medlemmen av Lejonvakten, den enda kvinnliga medlemmen, Kions vän och den andra i kommando. Hon är också det första kvinnliga djuret som någonsin tjänar i vakten som nämns i Scars stigning. Hennes slagskräm är ''Huwezi!''.
 • Ono (engelsk röst av Atticus Shaffer och svensk röst av Victor Lindblad Poturaj (Säsong 1)/Melker Duberg (Säsong 2-Säsong 3) är en häger som är den mest skarpsyntaste medlemmen av Lejonvakten och Kions vän. Han utbreder ofta ''Hapana!''.
 • Beshte (engelsk röst av Dusan Brown och svensk röst av Edwin Thunfors) är en flodhäst som är den starkaste medlemmen av Lejonvakten och Kions vän. Han utbreder ofta ''Poa!'' och hans slagskräm är ''Twende Kiboko!''.

Lejonkungen alumner[redigera | redigera wikitext]

Följande figurer från Lejonkungen-filmerna dyker upp i denna serie:

 • Simba är ett lejon som är Mufasas son, Nalas make, Scars brorson och Kions och Kiaras far.
 • Nala är en lejoninna som är Simbas hustru och Kions och Kiaras mor. Hon är drottning av Lejonriket.
 • Kiara är en lejonunge som är Simbas och Nalas dotter, Mufasas barnbarn, Kions storasyster, prinsessa av Lejonriket och dess framtida drottning.
 • Timon är Simbas och Pumbaas spydiga surikatvän. Timon är Bungas adoptivfarbror.
 • Pumbaa är Simbas och Timons varmhjärtade gemensamma vårtsvinsvän. Pumbaa är Bungas andra adoptivfarbror.
 • Rafiki är en klok gammal mandrill som tjänar som kungliga Mjuzi (ett Lejonrikesord för kunskapsinnehavare och rådgivare) för kungliga familjen av Lejonklippan. I Scars stigning, tar Rafiki en lärling vid namn Makini.
 • Jasiri är en Hyena som Kion träffade när han föll i en flod när han hamnade i utmarken efter att ha jagat bort Janja. Hon visade honom att de flesta Hyenor är snälla och följer livets cirkel.
 • Zazu är en rödbillig näshornsfågel och Simbas adjutant som levererar nyheter via Lejonrikets morgonrapport.
 • Mufasa är Simbas far och Kion och Kiaras farfar som dödades i den ursprungliga filmen av en gnu-hjord orkesterad av sin yngre bror Scar. Sedan hans död, lever han som en ande som ger Kion råd om hur man ska komma igenom allvarliga svårigheter.
 • Scar är Simbas avlidna farbror, Kions och Kiaras gammelfarbror och Mufasas yngre bror. Han är den främsta antagonisten i den andra säsongen. Scar var en gång ledare för en lejonvakt framför Kion och hade också de äldstes ryt, men makten gick till hans huvud och han började tro att han skulle vara kung i stället för Mufasa. Han förlorade bruset efter att han använde det för att förstöra sina medlöftevaktmedlemmar när de vägrade att hjälpa honom att störta Mufasa. Senare i livet, orkesterade han sin brors död med hjälp av hans hyenatjänare. Efter att ha besegrats av Simba i en ond kamp, blev han uppäten levande av hyenorna när han försökte skylla Mufasas död på dem. Vid slutet av Scars stigning, uppmanar Kion omedvetet Scar tillbaka som en eldig ande i Utmarkens vulkan efter att han har använt ilskans ryt när Janja provocerar honom.
 • Janja är ledare för hyenaflocken som lever i utmarken. Han är den smartaste av hyenorna även om han inte är så jättesmart. Han och hans högst uppsatta hyenor Cheezi och Chungu som inte är så smarta brukar tränga in i lejonriket och försöka jaga vilket ofta leder till att de blir ivägskickade av kion. Till skillnad från lejonen äter de mer än vad de behöver vilket gör att de inte följer livets cirkel.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Disney Junior’s "The Lion Guard" Premieres Friday, January 15, 2016 (på engelska), Disney Junior, 9 december 2015

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]