Lemmings

Från Wikipedia
För andra betydelser, se Lemming (olika betydelser).
Lemmings
OriginaltitelLemmings
År1991
UtvecklareDMA Design
UtgivarePsygnosis
GenrePlattformsspel
Antal spelareEnspelarspel, Flerspelarspel
FormatCommodore Amiga, Commodore 64, Acorn Archimedes, Amstrad CPC, Atari Lynx, CD-i, MS-DOS, Mac, 3DO, Amiga CD32, NES, SNES, Game Boy, Game Boy Color, Sega Master System, Sega Mega Drive, Sega Game Gear, Playstation, Playstation 2, Playstation 3, Playstation Portable
Arbetslag
MusikTim Wright
ProgrammeringDavid Jones
Mike Dailly
Spelserie
SpelserieLemmings
ExpansionerOh No! More Lemmings
UppföljareLemmings 2: The Tribes
Distribution
Europa14 februari 1991
Datorspelsportalen

Lemmings är ett datorspel utvecklat av DMA Design (numera Rockstar North) och distribuerat av bland andra Psygnosis.

Datorspelet var nyskapande bland plattformsspelen - spelaren kunde inte styra spelfigurerna direkt, utan kunde bara ge dem olika specialegenskaper, till exempel som gräva, blockera sina kamrater eller bygga ramp. Spelets bas byggde på det självmordsbenägna beteende som sades finnas hos de så kallade lämmeltågen.

Spelet har i efterhand släppts till mer än 20 olika format.

Christmas Lemmings[redigera | redigera wikitext]

Det kom även en serie demon med jultema för Lemmings som hette:

Spinoffer[redigera | redigera wikitext]

Det har också kommit ut spinofferLemmings, bland annat Lemmings Paintball från 1996 och The Adventures of Lomax också från 1996.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lemmings började som en enkel animation gjord i augusti 1989, precis när DMA Design hade flyttat till sitt första kontor, som bestod av två mindre rum. De hade precis börjat med ett spel som kallades Walker, som baserades på samma gubbe som användes i spelet Blood Money.

Scott Johnson, skaparen av spelet Hired Guns för Amiga, hade just blivit anställd och delegerades att skapa grafiken för Walker. Efter att han byggt upp huvudet för figuren satte han sig ner och skapade små animationer för karaktären med dimensionen 16x16 pixlar.

Mike Dailly ritade dock om dem så de endast var 8x8 pixlar, men Gary Timmons animerade om gubben så han fick en mjukare gång och det var denna version som sen användes i spelet.

Russell Kay, mannen som skapade PC-versionen av Lemmings, tyckte redan här att det var ett spel i begynnelsen av denna animation och i september 1989 skapade han en enkel demo bestående av 100 Lemmings som gick omkring på tre olika nivåer som visades för Psygnosis samma månad. Det var också Russel Kay som myntade namnet "Lemmings" för de små varelserna.[1]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Den första dagen sålde spelet över 55 000 exemplar.[2]

När spelet släpptes fick det generellt ett gynnsamt mottagande i olika recensioner. Datormagazin tyckte att spelet var väl genomfört och gav det 9/10 i betyg.[3] Nintendo-Magasinet gav SNES-versionen av spelet ett gott omdöme eftersom tänkandet var viktigare än fingerfärdigheten och för att det var lätt att komma in i men svårt att bemästra.[4] NES-versionen ansågs inte ha lika bra grafik och ljud, men de tyckte ändå att spelet fortfarande var kul att spela.[5] Sega Force ansåg att Game Gear-versionen av spelet var ett fantastiskt tidsfördriv, det gäller att vara både listig och snabb, och gav det 83/100 i betyg.[6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.javalemmings.com/DMA/Lem_1.htm
  2. ^ https://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=12190
  3. ^ Datormagazin 5 mars 1991.
  4. ^ Nintendo-magasinet 10 1992
  5. ^ Nintendo-magasinet maj 1993
  6. ^ Sega Force 2 1993

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]