Lemurien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lemurien (ibland benämnd Lemuria)[1]) är benämningen på olika slags geografiska teorier och områden härledda till regionen kring Stilla havet respektive Indiska oceanen. Det inbegriper dels en hypotetisk kontinent som antogs ha varit belägen i Indiska oceanen. Teorin återfinns också i framtidsspekulationer om regionen. I andra teorier är det alternativt namn på det förhistoriska civilisationsområde i och omkring Stilla havet, även känt under kortformen Mu.

Den förstnämnda teorin utgick från ett problem som senare istället förklarades med kontinentaldriften.[2] Det sistnämnda en del av ett ännu inofficiellt område av det vetenskapliga utforskandet av vår världs officiellt okända förhistoria. Den senare har börjat uppenbara sig i form av uppmärksammade fynd som till exempel fynden av lämningar av "dvärgmänniskor", "dvärgelefanter" med mera på indonesiska Flores, Homo floresiensis.

På 2010-talet har även vetenskapliga upptäckter om en omfattande sjunken kontinentalmassa i Stilla havet fått namnet Zealandia.[3]

Teorier[redigera | redigera wikitext]

Zoologisk hypotes[redigera | redigera wikitext]

Kontinentens existens var i det första fallet en hypotes framförd 1864 av den brittiske zoologen Philip Lutley Sclater för att förklara att lämningar efter djurgruppen lemurer återfunnits både på Madagaskar (där de fortfarande lever) och på den indiska halvön (subkontinent), men inte i de afrikanska och asiatiska områdena däremellan. Sclater antog att det mellan Madagaskar och Indien måste ha funnits en landmassa som senare försvunnit, och döpte därför denna hypotetiska kontinent till Lemuria efter djuret.

Att förklara arters geografiska förekomst med sjunkna landmassor var på den tiden en vanlig lösning. Behovet av, och stödet för, hypotesen försvann dock helt sedan plattektonik under 1900-talet anses ha kunnat förklara lemurproblemet i termer av kontinentaldrift.

Förhistorisk region[redigera | redigera wikitext]

I bland annat den nära 1000-sidiga arkeologibaserade boken Forbidden Archeology – The Hidden History of the Human Race (Michael A. Cremo och Richard L. Thompson, 1993/1998) beskrivs en stor mängd arkeologiska fynd, som man inte kunnat placera in i den officiella historieskrivningen och vilka därför ligger undangömda eller bortglömda i museer och vetenskapliga institutioners arkiv och förråd, och en stor mängd böcker om stillahavsregionens förhistoriska Lemurien/Mu har utkommit runt om i världen genom åren.

I nyandlighet och esoterik beskrivs Lemurien ofta som ett rike vars öde delas med Atlantis – ett plötsligt och katastrofalt sjunkande i djupet. Helena Petrovna Blavatsky, en av grundarna av Teosofiska Samfundet, hävdade att Lemurien var den världsdel där den så kallade "tredje rotrasen" av människostammar utvecklades, på samma sätt som den "fjärde rotrasen" i huvudsak sägs ha utgjorts av atlantiderna.

Afrikansk framtidshypotes[redigera | redigera wikitext]

Begreppet Lemuria används också som namnet på den kommande kontinentmassa, som antas skapas när delar av Östra Afrika enligt kontinentaldriften kommer att brytas av och glida ut i Indiska Oceanen, och uppskattas att ske om ca 30 miljoner år, vilket bland annat beskrivs i boken Efter oss (Dougal Dixon).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Cervé, Wishar S "Lemurien (Lemuria) - Den i Stilla Havet sjunkna kontinenten" INBUNDEN - Parthenon Förlag & Bokhandel”. parthenon.shop.textalk.se. Arkiverad från originalet den 19 februari 2018. https://web.archive.org/web/20180219210611/http://parthenon.shop.textalk.se/antikvariska-bocker/lemurien-mu-atlantis/cerve-wishar-s-lemurien-lemuria-den-i-stilla-havet-sjunkna-konti.html. Läst 19 februari 2018. 
  2. ^ 8 sägenomspunna riken”. varldenshistoria.se. 1 juli 2015. http://varldenshistoria.se/utforskning/upptacktsresor/8-sagenomspunna-riken. Läst 19 februari 2018. 
  3. ^ The Guardian 17 februari 2017, "Zealandia – pieces finally falling together for continent we didn't know we had" (engelska)