Lenni Lenape

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta som visar Lenni Lenapernas traditionella bosättningsområde.

Lenni Lenape ("riktiga män"; tidigare kallade Delaware) eller Lenape är ett algonkinskt folk.

Hemland[redigera | redigera wikitext]

Lenaperna var ursprungligen bosatt i delstaterna New York, Pennsylvania, New Jersey och Delaware. De kallades "farfäder" av övriga algonkinstammar och loups, "vargar" av fransmännen. Nationen indelades i munsee ("bergsbor"), unami ("folket vid floden") och unalachitigo ("folket vid havet").

Relationer med kolonisterna[redigera | redigera wikitext]

Denna tomahawk-hacka från 1600-talet har tillskrivits Nya Sverige och Susquehannocker eller Lenape. Den finns på Etnografiska museet, Stockholm och är en deposition från Livrustkammaren[1]. 1889.04.4179

Lenni Lenape stod överlag på fredlig fot med de första kolonisatörerna i deras områden, inbyggarna i Nya Sverige och William Penns kväkare. De lenni lenape som kristnades av missionären David Zeisberger på 1700-talet kallas moravians (herrnhutare). Försvagade av europeiska sjukdomar, framförallt smittkoppor och europeiskt våld blev lenaperna, liksom shawneerna, vasaller under Irokesförbundet. De flesta lenaperna fördrevs under 1700-talet från sitt hemland av de brittiska kolonisterna med hjälp av irokeserna. Det skedde bland annat genom fördraget i Fort Stanwix 1768 då Irokesförbundet sålde halva Pennsylvania till William Penns ättlingar. De överlevande lenaperna slog sig ned i Ohiolandet varifrån det amerikanska frihetskriget och det nordvästra indiankriget drev dem västerut. En grupp lojalistiska lenni lenape flydde också till Kanada. De flesta öster om Mississippifloden boende lenaper tvångsförflyttades till Oklahoma på 1860-talet.

Befolkningsstorlek[redigera | redigera wikitext]

I USA finns 3 000 lenni lenape i bland annat Oklahoma, Minnesota och Wisconsin. 600 ättlingar till 1780-talets flyktingar lever ännu i Kanada.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Lenape, 10 maj 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brunius, Staffan (2002). En tomahawk från Nya Sverige? I Med världen i Kappsäcken, s. 18-19.. Libris 8410653 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]