Lepreum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lepreum eller Lepreon ( forntida grekiska : Λέπρεον ), även benämnt som Lepreus eller Lepreos (Λέπρεος) var en forntida grekisk stadstat i Trifylia, ett distrikt i Elis (nu del av regionen Elis). Staden var belägen vid den västra änden av berget Minthi och uppfört runt två citadeller (en vid Agios Dimitrios , en vid Phyrcus). Tack vare ett överflöd av naturresurser blev Lepreum en viktig stad under den klassiska och hellenistiska perioden och staden var då huvudstad i staten Trifylia. Staden har också identifierats av vissa forskare som den mytiska staden Aepy, en stad som beskrivs av Homeros i Iliaden men som aldrig upptäckts[1]. Ruinerna av forntida Lepreum har grävts ut nära den nuvarande byn Lepro.

Mytologi och förhistoria[redigera | redigera wikitext]

Lepreon var den främsta staden Trifylia, ett område som ursprungligen skall ha varit bebodd av folkslaget Caukones, Callimachus benämner staden som Καυκώνων πτολίεθον (befästa staden Caukones). Caukonerna skall ha drivits ut av Minyerna, som sedan grundade Lepreon tillsammans med fem andra städer (Makistos , Phrixa , Purgoi , Epeion och Noudion )[2].

Historia[redigera | redigera wikitext]

De tidigaste spåren av bebyggelse i området är från den neolitiska perioden. Invånarna i området började då utnyttja områdets naturresurser och tecken finns på handel och samrörelse med de Egeiska civilisationerna. Området verkar under den perioden ha innehållit en lund som ansågs helig för Dione.

Strax efter stadens upprättande och det första Messeniska kriget kuvades Lepreon och resten av Trifylia av Eleierna. De trifyliska städerna vägrade dock acceptera främmande övermakt och Lepreum ledde ofta uppror för att befria sig från den eleianiska överhögheten. Att Lepreum trots sitt kuvande var en framstående stad framgår av det faktum att det var den enda av de trifyliska städerna som deltog i de Greko-persiska krigen[3].

År 421 f.Kr. gjorde Lepreum och de andra städerna Trifylia uppror mot eleierna med hjälp av Sparta och 400 f.Kr. tvingades eleierna slutligen erkänna de Trifyliska städernas självständighet. När Sparta började försvagas efter Slaget vid Leuctra 371 f.Kr. försökte spartanerna erövra Trifylia som svarade med att gå med i det nyligen etablerade Arkadiska förbundet för ökar skydd[4]. Lepreum kom därmed att anses som en arkadisk stad av Plinius den äldre, och geografen Pausanias skriver att stadens folk påstod sig vara arkadier, även om han noterar att de tidigare varit del av Elis. Aristophanes i sin tur beskrev staden som Eleisk.

Under den klassiska och hellenistiska perioden blev Lepreum den ledande staden i Trifylia som kallades "det välsignade landet" av Strabon; De kontrollerade ett område med hög fertilitet och de hade både en bra defensiv position och milt klimat tack vare de kringliggande bergen och samt tillgång till både Neda-floden och havet. På grund av sin position kontrollerade de vägarna som förband Elis med Arkadien och Messenien och Lepreum blev de facto huvudstad i Trifylia. Ett tempel tillägnad Demeter byggdes under den klassiska perioden i Akropolis och delar av det står än idag[1].

Strax innan Alexander den stores tid erövrades de trifyliska städerna åter igen av eleierna, och de tvingades sedan tillsammans med dem bli del av det Aitoliska förbundet. När Philip V av Makedonien gick i krig mot Elis marcherade hans armé in i Trifylia. De trifyliska städerna gjorde därmed uppror mot Elis och kapitulerade frivilligt till Philip[5].

Vid år 170 e.Kr. när Pausanias besökte staden hade den tappat mycket av sin forna makt och inflytande men den ansågs fortfarande vara huvudstad i Trifylia. Staden övergavs slutligen mellan 800 och 1000 e.Kr. efter en serie piraträder[1].

Olympiska räden[redigera | redigera wikitext]

De forntida Grekiska OS var heliga sporttävlingar mellan de olika grekiska stadsstaterna och som sådan upprätthölls en olympisk vapenvila där alla anfall av deltagande städer mot andra deltagande städer var förbjudna. Vid ett spel attackerades dock den trifyliska fästningen vid Phyrcus av spartanska styrkor. Sparta tvingades därefter betala böter på 200 000 drachme till Lepreum vilket var en hög böter under perioden då en arbetares genomsnittliga lön var 1 drachme om dagen[6].

Arkitektonisk stil[redigera | redigera wikitext]

De tidiga byggnaderna i staden byggdes på en grund av kalksten och porös berggrund, med murar av lertegel. Byggnaderna låg på en nord-sydlig linje med dörrar på norra sidan för att undvika de starka södervindarna[1].

Grundarmyten[redigera | redigera wikitext]

Lepreus, son till Pyrgeus (som dödades av Herakles ) ansågs av vissa vara stadens mytomspunna grundare, liknande grundandet av Rom från Romulus och Remus . Andra historiker hävdar dock att stadens namn kommer från det faktum att de ursprungliga bosättarna drabbades av spetälska, medan vissa hävdar att det berodde på närvaron av ett tempel tillämnat Zeus Leukaios[7].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Hellenic Ministry of Culture archaeological report
  2. ^ Herodotus. Histories. 4.
  3. ^ Herodotus. Histories. 9.
  4. ^ Smith, William, ed. (1854–1857). "Lepreum". Dictionary of Greek and Roman Geography. London:
  5. ^ Polybius. The Histories. 4
  6. ^ Thucydides, History of the Peloponnesian War
  7. ^ Pausanias, Description of Greece 5