Les Paul

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Les Paul
Les Paul laughing.jpg
Les Paul i New York 2008
Födelsenamn Lester William Polsfuss
Född 9 juni 1915
Waukesha, Wisconsin, USA
Död 13 augusti 2009 (94 år)
White Plains, New York, USA
Bakgrund USA
Genrer Rock, country, jazz, pop
Roll Musiker, låtskrivare, musikproducent, uppfinnare
Instrument Gitarr, banjo (+ alla tänkbara stränginstrument), munspel
År som aktiv 1928–2009
Teckning av en Gibson Les Paul-gitarr.
Les Paul 2004.

Lester William Polsfuss, känd som Les Paul, född 9 juni 1915 i Waukesha, Wisconsin, död 13 augusti 2009 i White Plains, New York, var en amerikansk jazz- och popgitarrist, låtskrivare och uppfinnare. Han är känd som en av de mest inflytelserika personerna inom utvecklingen av elektriska musikinstrument och inspelningstekniker och var en pionjär inom utvecklingen av den solida elgitarren, multitrackinspelningen samt olika reverb och ekoeffekter. Les Paul använde även sina innovativa talanger i sitt spelande. Hans tekniker har inspirerat många av dagens gitarrister och används även i dagens pop- och rockmusik.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Les Paul föddes som Lester William Polsfuss utanför Milwaukee i Wisconsin. Les Paul var intresserad av musik redan som barn och började spela munspel som åttaåring. Efter ett försök att lära sig spela banjo övergick han snabbt till gitarr. Det var då han uppfann en munspelsställning som gjorde att man kunde spela utan att hålla instrumentet med händerna. Den lät honom spela munspel samtidigt som han spelade gitarr. Pauls munspelsställning tillverkas ännu idag med samma design som Les Paul använde. Som tonåring uppträdde Paul som halvprofessionell countrymusikartist. Det var då han började experimentera med olika ljud. Han ville bli hörd av flera vilket fick honom att fästa en grammofonpickup på gitarren och koppla den till en radiohögtalare. Detta gjorde att hans akustiska gitarr hördes bättre. Les Paul spelade med bland andra Rube Tronson's och Texas Cowboys och lämnade strax efter skolan för att spela med Wolverton's Radio Band i St. Louis, MissouriKMOX. Som musiker var Les Paul inte nöjd med kvaliteten på elektroakustiska gitarrer så han började experimentera i sin lägenhet med några av sina egna designer. Han skapade några designer av en så kallad "the Log"-design, som i princip inte var mer än en planka med ett strängstall, gitarrmikrofon och en gitarrhals.[förtydliga] För att få ett mer normalt utseende använde han delar från en ihålig Epiphone.[förtydliga] Hans design löste två huvudsakliga problem: akustisk rundgång, det vill säga ljudet från akustiska gitarrens kropp störde inte mera det amplifierade ljudet från högtalarna, och "sustain", det vill säga strängarnas vibration stördes inte längre av att man måste skapa ljud via gitarrkroppen. Under årens lopp ändrades designerna flera gånger.

Les Paul spelade in ett stort antal album på 1940- och 1950-talen, många tillsammans med sin hustru Iris Colleen Summers (artistnamn, Mary Ford). De tillämpade tidigt flerspårstekniken i inspelningarna. Mary Ford torde ha varit bland de första som "sjungit in stämmor med sig själv". De uppträdde tillsammans tills skilsmässan 1964.

Gitarrtillverkare[redigera | redigera wikitext]

Les Paul var en av de första att skapa en solid elgitarr, "The Log", genom att fästa en gitarrhals på en 4x4-tums planka. Les Paul kontaktade Gibson Guitar Company med sin idé för en solid elektrisk gitarr men Gibson visade inget intresse förrän Fender lanserade sin Esquire-gitarr som senare omnämndes till Telecaster 1952. Det var då Gibson tog upp Pauls design och började utforma en ny gitarr. Det är oklart hur mycket Les Paul egentligen hade att göra med designen på den nya gitarren. Gibsons VD Ted McCarthy sade att Gibson kontaktade Les Paul mest för att få lov att sätta hans namn på gitarren för att öka försäljningen.[förtydliga]

Popularitet[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 50-talet ansågs Gibson Les Paul vara en gammalmodig gitarr. Den var för tung och för dyr. I mitten av 60-talet bytte Gibson ut Les Paul-modellen mot den så kallade SG-modellen (Solid Guitar). Den ursprungliga Les Paul-gitarren återfick sin popularitet när Eric Clapton började använda den några år senare.

Uppfinningar[redigera | redigera wikitext]

Paul var aldrig nöjd med hur hans skivor lät.[källa behövs] Efter en inspelning när han åter var missnöjd föreslog Bing Crosby att han skulle bygga en studio åt sig så kanske han skulle få det sound han ville ha. Paul var även pionjär gällande ekoeffekter och andra elektroniska metoder för att manipulera gitarrens ljud, Paul har patent på många olika inspelningsmetoder och instrument som används vid inspelning och i manipulering av ljud, speciellt gitarrens ljud. En av dessa uppfinningar var "sound on sound"-inspelning som tillät honom att spela in något nytt över något tidigare inspelat.

Död[redigera | redigera wikitext]

Den 13 augusti 2009 avled Paul till följd av komplikationer som uppkommit från en aggressiv lunginflammation. Sin sista konsert spelade Les Paul endast några veckor innan han avled.

Pris och hedersnämnelser[redigera | redigera wikitext]

År 1988 blev han intagen i Rock and Roll Hall of Fame av Jeff Beck, som sade att han kopierat flera "licks" av Les Paul än vad han vill medge. År 2005 blev Les Paul intagen i National Inventors Hall of Fame för sin utveckling av den solida elgitarren.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singelhitar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]