Lexus IS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Första generationens Lexus IS.
Andra generationens Lexus IS.

Lexus IS är en bakhjulsdriven lyxbil i mellanklassen som säljs under Toyotas Lexusmärke. I Japan hette bilen dock Toyota Altezza fram till 2005. IS står för Intelligent Sport.

IS200/300[redigera | redigera wikitext]

Den första generationen lanserades i oktober 1998 i Japan, 1999 i Europa och 2001 i Nordamerika. Den fanns både som 4-dörrars sedan och 5-dörrars kombi.

IS250/220d[redigera | redigera wikitext]

Den andra generationen lanserades i slutet av 2005. 5-dörrarsmodellen slopades på grund av det låga intresset. Modellen finns med bensin- och dieselmotor. Till skillnad mot första generationens IS, har den här generationen fått en Bensin-V6:a samt en rak 4-cylindrig dieselmotor, istället för en rak 6-cylindrig motor. I Nordamerika säljs även en version som heter IS350 med 3,5-litersmotor, samt en fyrhjusldriven variant av IS250. Det finns två tillvalspaket för grundversionen – Sport och Executive.

IS-F[redigera | redigera wikitext]

IS-F är prestandaversionen av den andra generationen. Mest karaktäristiskt med modellen är den blå färgen (Finns i fler färgalternativ) men framförallt avgasutblåsen. Motorn är en V8:a på 423hkr med ett vridmoment på 505 Nm och fem liters cylindervolym, detta gör att bilen går från 0 till 100 km/h på 4,8 sekunder. Bilen har en åttaväxlad automatlåda (där växlingarna sker på 0,1 sekund) och har 19" fälgar som standard. Bokstaven F i IS-F står för Fuji Speedway, som är en japansk klassisk motorbana, eftersom det var där som IS-F:n utvecklades.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]